Annons
Nyheter

"Vanligt tonårsbråk leder inte till död"

En konflikt om fester, killar och vänner slutar med att 21-åriga Tove ligger död på ett badrumsgolv. Hur kunde det gå så långt?
– Vanliga tonårsbråk leder generellt inte till att man plötsligt dödar någon, säger rättspsykiatriska experten Marianne Kristiansson.
Brott • Publicerad 16 april 2023
Två unga kvinnor står åtalade för att ha dödat 21-åriga Tove, men ett tydligt motiv saknas.Foto: Adam Ihse/TT och polisens förundersökning

När åklagare Adam Rullman åtalade två kvinnor, 18 och 20 år gamla, för mord på 21-åriga Tove i Vetlanda konstaterade han att det inte fanns något konkret motiv.

Att allt inte stod rätt till mellan 20-åringen och Tove ansågs däremot vara klarlagt.

Annons

Under utredningens gång växte bilden fram av en relation som kantats av bråk och osämja under en längre tid. Konflikterna handlade till stor del om fester och relationer.

– Det blev en del konflikter, men jag skulle nog snarare kalla det tjafs. Nu förstår jag att det var väldigt omogna saker, sade 20-åringen själv under rättegången i Eksjö tingsrätt.

Åklagaren hävdar att 20-åringen under en längre tid haft tankar om att skada eller döda Tove, medan 20-åringen säger att handgemäng uppstod och att dödsfallet var en olycka.

– Jag tror att många undrar om det räcker, kan det ske något som liknar ett vanligt tonårsbråk – och så är någon död? Nej, så går det inte till, säger Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri vid Karolinska institutet och överläkare på Rättsmedicinalverket.

"Sårbarheter i personligheten"

Hon betonar att hon inte kan uttala sig om det enskilda fallet, men har i sitt arbete stor erfarenhet av att träffa personer som tagit någon annans liv.

– Man kan alltid hitta undantag, att någon råkar slå någon annan väldigt olyckligt så att den dör av misstag. Men generellt sett tycker jag inte att det räcker för dödligt våld, säger hon.

Generellt sett krävs det ytterligare något för att en person ska begå ett mord, om ett konkret motiv saknas. Till exempel kan det handla om att man tagit narkotika och på grund av det tappar kontrollen eller omdömet, säger Marianne Kristiansson.

– Eller så kan det finnas olika drag i personligheten som kan göra att man missförstår andras avsikter eller att man tappar kontrollen lättare än genomsnittsindividen.

Hon syftar inte på specifika diagnoser eller allvarliga psykiska störningar, utan något annat.

– Att tonåringar bråkar om saker hör till vardagen, men det kan finnas små grupper som har den typen av sårbarheter i personligheten som gör att man kan hamna i bekymmersamma situationer.

Hjärnan inte färdigutvecklad

Annons

Något sådant kan dessutom bli värre ju yngre man är, säger Kristiansson.

– De flesta är ense om att hjärnan inte är färdigutvecklad förrän vid 23-25 årsåldern, och det som utvecklas sist är framloberna där man tar förnuftiga beslut och har bättre impulskontroll, säger hon och tillägger:

– Så har man med sig någon typ av sårbarhet så kommer den kanske lättare fram ju yngre man är.

Undersökningar har visat att ingen av de åtalade kvinnorna i Vetlandafallet lider av någon allvarlig psykisk störning.

Fakta: Det här har hänt

Lördag 15 oktober: 21-åriga Tove är på en restaurang i centrala Vetlanda och lämnar den vid midnatt.

Söndag 16 oktober: Vid 02-tiden på natten ringer hon sin pojkvän och vid 04 kopplas hennes telefon upp mot en mobilmast norr om Vetlanda. Grannar säger sig höra smällar från en av de nu misstänkta kvinnornas lägenhet.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, 18 och 20 år gamla, tas in till förhör och anhålls sedan misstänkta för människorov.

Torsdag 20 oktober: Misstankarna har stärkts mot kvinnorna, som häktas på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Fredag 21 oktober: Den regionala särskilda händelsen och den stora sökinsatsen efter Tove avslutas.

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda. Tidigare samma dag har de misstänkta kvinnorna omhäktats.

Måndag 7 november: Brottsrubriceringen utökas till att även omfatta mord och gravfridsbrott. Senare plockas misstankarna om människorov bort.

Fredag 17 mars: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

27 mars, 29 och 30 mars: Rättegången hålls.

Domen ska meddelas klockan 14 den 19 april.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons