Annons
Nyheter

Var femte med dos tre smittad inom två månader

Många vaccinerade smittas av omikron. Enligt en ny studie testades mer än var femte person positivt inom två månader efter att de fått den tredje dosen vaccin, rapporterar .
Coronaviruset • Publicerad 6 april 2022
Enligt en ny studie testades mer än var femte person positivt inom två månader efter att de fått den tredje dosen vaccin. Arkivbild.
Enligt en ny studie testades mer än var femte person positivt inom två månader efter att de fått den tredje dosen vaccin. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Forskare i Community-projektet vid Danderyds sjukhus utanför Stockholm har i en ny delstudie regelbundet testat 375 sjukhusmedarbetare under fyra veckor, oavsett om de hade symptom eller inte.

Deltagarna i studien hade nyligen fått den tredje dosen. Ändå testade mer än var femte positivt inom två månader. De flesta hade inga symptom när de provtogs.

Annons

– Omikron tar sig förbi antikropparna. Vi ser att de som blir infekterade hade lika höga nivåer av antikroppar som de som inte blev infekterade, säger Charlotte Thålin, biträdande överläkare och forskningsledare för studien, till SVT.

De infekterade deltagarna provtogs varannan dag. Över hälften av dem var positiva i elva dagar och testerna talar för att de var smittsamma i upp till nio dagar.

– Det här är första gången som man har kunnat följa virushalterna i luftvägarna under en pågående omikroninfektion och det var förvånande att så pass många var positiva så länge och hade så höga virushalter trots att de precis fått sin tredje dos, säger Charlotte Thålin.

Resultatet av delstudien presenterades för Världshälsoorganisationen (WHO) under onsdagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons