Annons
Nyheter

Var fjärde tjej känner sig otrygg

Nästan var fjärde tjej i nian har känt sig rädd på stan det senaste året. Hälften så många killar känner sig otrygga. Killarna tycker att det är mediernas fel att tjejerna är rädda.
Nyheter • Publicerad 26 juni 2006
Från vänster Elin Andersen, Isolde Daun-Nilsson, Anton Stenlund, Andrea Lindström och Jonathan Croall. Foto: Ingemar Kroon
Från vänster Elin Andersen, Isolde Daun-Nilsson, Anton Stenlund, Andrea Lindström och Jonathan Croall. Foto: Ingemar KroonFoto: 

- Medierna är paranoida, de överdriver, säger Anton Stenlund som går i nian på Växjö Waldorfskola.

Han är inte alls rädd för att gå ut ensam på kvällen och det är inte klasskamraten Jonathan Croall heller. De tycker båda att medierna förstorar upp fall där kvinnor blir överfallna.

Annons

Bra och inte bra i media

Tjejerna håller med om att medierna hjälper till att öka rädslan. Men de tycker också att det är bra att våldet och hoten inte sopas under mattan.

- Så klart att man blir uppskrämd som tjej när man läser så mycket om det i tidningarna. Men samtidigt är det bra att de varnar, säger Elin Andersen.

- Om man vänder på det så kan det vara jobbigt för killarna också. Det kan inte vara kul att bli så misstänkt även om man inte har gjort något, säger Isolde Daun-Nilsson.

Har rädslan gemensamt

Tjejerna pratar på. De resonerar och funderar, medan killarna mest sitter tysta med huvudet i händerna. Killarna har inte så många åsikter om rädslan.

Gemensamt för tjejerna är att de alla någon gång har känt sig rädda, oroliga eller hotade ute på stan. Särskilt på kvällarna, då många är fulla och vingliga.

- När jag gick hem från Karl-Oskardagarna förra året kände jag mig rädd. Det är obehagligt när det är många fulla ungdomar ute på stan, säger Andrea.

- Om jag går ensam på stan och en kille plötsligt dyker upp bakom en buske eller ett hörn så blir jag orolig. Det är dumt, men jag kan inte hjälpa det. Man är

extra vaksam som tjej, säger Isolde.

Annons

Även Elin tycker att helgkvällarna är värst. Men tjejerna är fortfarande för unga för de flesta uteställen och hänger sällan i centrala Växjö sent på nätterna. Ändå aktar de sig för vissa områden i stan.

- Araby känns läskigt. Men det känns dumt att säga så, för jag är nästan aldrig där. Det är bara en känsla, säger Isolde.

- Men det finns andra ställen också. Jag vill inte gå ensam genom en park eller vid Växjösjön när det är mörkt, säger Elin.

Tycker ni att killarna borde vara lika rädda som ni, att de borde vara mer på sin vakt?

- Nej, det räcker väl att tjejerna är rädda. Killarna har kanske inte samma anledning att vara oroliga. Det är ju oftast tjejer som utsätts för de riktiga övergreppen, som våldtäkt, säger Elin.

Få blir dömda för våldtäkt

Hon tar resonemanget ännu längre och pekar på att få anmälningar om våldtäkt leder till fällande dom.

- Som tjej har man inget förtroende för rättsystemet. Man är rädd för att bli överfallen, men också för att personen som överfaller inte ska bli dömd.

Maria André
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons