Annons
Nyheter

Varannan utlandsfödd arbetare utanför facket

Ekonomi • Publicerad 10 maj 2021
Andelen utlandsfödda arbetare som är fackligt anslutna har minskat kraftigt sedan 2006 – i fjol stod varannan utlandsfödd utanför facket. Arkivbild.
Andelen utlandsfödda arbetare som är fackligt anslutna har minskat kraftigt sedan 2006 – i fjol stod varannan utlandsfödd utanför facket. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Andelen utlandsfödda arbetare har ökat från 16 till nästan 30 procent mellan 2006 och 2020. Samtidigt har andelen fackligt anslutna i den gruppen minskat dramatiskt, rapporterar arbetsmiljötidningen Du & Jobbet.

2006 var 77 procent av både utlandsfödda och svenskfödda med i facket. I fjol var motsvarande siffror 52 och 64 procent. Det innebär att i princip varannan utlandsfödd arbetare står utanför facket.

– Många kommer från länder utanför Europa och har begränsade kunskaper om fack och kollektivavtal. Många har anställts i branscher med allmänt låg facklig anslutning, till exempel på restauranger, inom städning eller i taxibranschen. De är överrepresenterade bland dem med tidsbegränsade jobb, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, till tidningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons