Annons
Nyheter

Vårdbrist i Danmark: Var tionde säng indragen

Var tionde vårdplats har stängts på flera håll i östra Danmark, på grund av personalbrist.
Danmark • Publicerad 14 juni 2022
Rigshospitalet i Köpenhamn, Danmarks största sjukhus. Bild från förra året.
Rigshospitalet i Köpenhamn, Danmarks största sjukhus. Bild från förra året.Foto: Johan Nilsson/TT

Den akuta bristen drabbar bland annat landets största vårdinstans, Rigshospitalet i Köpenhamn, samt Bispebjerg och Herlev-Gentofte. Sammanlagt är det hundratals sjukhussängar som nu inte kan användas för att det saknas i första hand sjuksköterskor.

Problemen förklaras med en liknande situation som i Sverige, att vårdpersonal flyr sektorn på grund av hårda arbetsvillkor och låga löner. Det har förvärrats av pandemin, som byggt upp en "vårdskuld" men många uppskjutna operationer. På "Riget", storsjukhuset som blev internationellt berömt i och med en tv-serie på 90-talet, saknas nu omkring 15 procent av det normala antalet operations- och narkossjuksköterskor.

Annons

Och Leila Lindén (S) från den politiska ledningen i Region Hovedstaden befarar att det blir värre.

– Det är allvarliga och djupt bekymrande problem. De kommer att accelerera och inte lösa sig själv, sjuksköterskorna måste få väsentligt mer i lön, säger hon till tidningen Berlingske.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons