Annons
Nyheter

Vården får klagomål: Otillgänglig och rörig

Många patienter upplever primärvården som otillgänglig och osammanhängande, vilket leder till otrygghet och oro. Det visar en sammanställning av patientklagomål.
Vård • Publicerad 5 juni 2024
Nummerlapp på en vårdcentral. Arkivbild.
Nummerlapp på en vårdcentral. Arkivbild.Foto: Samuel Steén/TT

Det är Inspektionen av vård och omsorg (Ivo) och Patientnämnden (Pan) som står för sammanställningen.

Av 13 784 klagomål som kommit till Pan och Ivo om primärvården, till exempel vårdcentraler och barnavårdscentraler, rör 16 procent tillgänglighet och vårdansvar.

Annons

Det vanligaste klagomålet är att det är svårt att få kontakt med sin vårdcentral. Somliga upplever också långa väntetider, och vissa känner att de själva måste ta ansvar för att samordna sin egen vård när olika vårdenheter är inblandade.

"Avsaknad av tillgänglig vård kan förvärra sjukdomsläget eller att man missar allvarliga sjukdomstillstånd vilket är en patientsäkerhetsrisk. Bristande tillgänglighet till primärvården kan också innebära att patienten söker sig till fel vårdnivå och tvingas söka sig till en redan belastad akutmottagning", säger Daniel Lilja, avdelningschef på Ivo, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons