Annons
Nyheter

Världens sämsta luft – "måste ha munskydd"

Indonesiens huvudstad Jakarta var i veckan den mest förorenade större staden i världen, slog en organisation som mäter luftkvalitet fast.
– Jag måste ha munskydd på mig hela tiden, säger en kontorsarbetare i huvudstaden.
Indonesien • Publicerad 13 augusti 2023
En domstol i Jakarta slog 2021 fast att presidenten och flera topptjänstemän har gjort för lite för att förbättra luften i huvudstaden. Här ses en aktivist utanför domstolen inför att den skulle meddela sitt beslut. Arkivbild.
En domstol i Jakarta slog 2021 fast att presidenten och flera topptjänstemän har gjort för lite för att förbättra luften i huvudstaden. Här ses en aktivist utanför domstolen inför att den skulle meddela sitt beslut. Arkivbild.Foto: Dita Alangkara/AP/TT
Ett tågnät är under uppbyggnad i Jakarta för att minska trafiken och luftföroreningarna. Här testas ett av tågen i Bekasi i utkanten av Jakarta tidigare i veckan.
Ett tågnät är under uppbyggnad i Jakarta för att minska trafiken och luftföroreningarna. Här testas ett av tågen i Bekasi i utkanten av Jakarta tidigare i veckan.Foto: Achmad Ibrahim/AP/TT

Omkring 30 miljoner människor bor i Jakarta och dess närmaste omgivningar. Tidigare har städer som Riyad, Doha och Lahore haft ännu sämre luft, mätt i koncentrationen av partiklar av typen PM2.5.

Men i veckan var luften sämre i Jakarta flera dagar i rad, enligt data från IQAir som mäter luftkvalitet i världens största städer.

"Munskydd hela tiden"

Annons

President Joko Widodo sade tidigare i veckan att ett sätt att minska luftföroreningarna är att "minska trycket" på Jakarta. För att lyckas med det ska staden Nusantara på Borneo under nästa år bli Indonesiens nya huvudstad. Han sade också att ett tunnelbanesystem under uppbyggnad i Jakarta "måste bli klart".

Jakartaborna har länge lidit av föroreningarna som orsakas av smog från industrier, trafikstockningar och koldrivna fabriker. Det finns tio koldrivna kraftverk inom en tiomilsradie från Jakarta, enligt Greenpeace Indonesia.

– Jag måste ha munskydd på mig hela tiden, säger Anggy Violeta, som arbetar på ett kontor i huvudstaden.

– Förra veckan var hela min familj sjuk i en vecka och läkaren sade att jag måste hålla mig inomhus, berättar tvåbarnsmamman.

En domstol slog 2021 fast att Widodo måste se till att förbättra stadens ökänt dåliga luft, efter att aktivister och invånare stämt regeringen. I domslutet skrev domstolen också att presidenten och en handfull tjänstemän har gjort för lite för att skydda invånarna.

Miljoner dör i förtid

Indonesien har sagt att man inte ska bygga fler koldrivna kraftverk från och med 2023 och vara koldioxidneutralt till 2050. Men trots det har regeringen byggt ut den redan enorma kolfabriken Suralaya, en av de största i Sydostasien, på ön Java.

Luftföroreningar anses bidra till att sju miljoner människor varje år dör i förtid. FN anser att luftföroreningar är den största miljörelaterade hälsorisken för människor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons