Annons

Världsbanken godkänner miljardstöd till Ukraina

Ekonomi • Publicerad 8 juni 2022
Världsbankens chef David Malpass. Arkivbild.
Världsbankens chef David Malpass. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Världsbanken tillkännagav på tisdagen ytterligare 1,5 miljarder dollar (nära 15 miljarder kronor) i bistånd till Ukraina. Totalt har nu bistånd från Världsbanken på över fyra miljarder dollar godkänts sedan krigets början i slutet av februari, och nära två miljarder dollar uppges redan ha betalats ut.

Den ryska invasionen av Ukraina har skapat en humanitär kris och ödelagt landets ekonomi, förstört infrastruktur och blockerat viktig spannmålsexport.

Annons

Det nya biståndet kommer bland annat att gå till löner för statligt anställda.

"Vi arbetar med givarländer för att mobilisera ekonomiskt stöd och utnyttja flexibiliteten hos våra olika finansieringsinstrument för att hjälpa ukrainare att få tillgång till sjukvård, utbildning och socialt skydd, säger Världsbankens chef David Malpass i ett uttalande.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har dock sagt att hans regering behöver totalt 7 miljarder dollar i månaden i ekonomiskt stöd för att fortsätt kunna fungera.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons