Annons
Nyheter

Värmebölja i sydvästra USA – nära 50 grader

USA • Publicerad 12 juni 2022
En joggare trotsar hettan i Phoenix i Ariziona.
En joggare trotsar hettan i Phoenix i Ariziona.Foto: Ross D. Franklin/AP/TT

Värmerekord har registrerats på flera håll i sydvästra USA.

I Phoenix i delstaten Arizona uppmättes 46 grader på lördagen. Det är den högsta temperaturen som har registrerats där sedan 1918.

Annons

I Las Vegas slogs ett rekord från 1956 när termometern visade 43 grader på lördagen. Enligt vädermyndigheten NWS kan temperaturerna i båda städerna fortsätta att stiga.

I Death Valley i Kalifornien uppmättes 50 grader på lördagen och vädervarningar kopplade till värmen har utfärdats på flera håll i delstaten.

Det hör till att det blir ordentligt varmt i sydvästra USA under sommarmånaderna. Dödsfall till följd av värmen är vanligare än dödsfall orsakade av andra väderrelaterade katastrofer – orkaner, översvämningar och tornados – sammantaget.

Forskare tror att värmeböljor kommer att bli både vanligare och varmare i framtiden på grund av klimatförändringar och torka.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons