Annons
Nyheter

McConaugheys vädjan i Vita huset: Ta ert ansvar

Skådespelaren Matthew McConaughey dök oväntat upp på ett pressmöte i Vita huset och höll ett brandtal för en ny attityd mot vapen i USA.
USA • Publicerad 7 juni 2022
Matthew McConaughey under sitt tal i Vita huset.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Antal masskjutningar i USA under 2022, fram till 3 juni.Foto: Johan Hallnäs/TT
Blommor vid en minnesplats för offren i skolskjutningen i Uvalde, Texas, i maj.Foto: Eric Gay/AP/TT

Matthew McConaughey föddes i Uvalde, Texas, där den senaste fasansfulla skolskjutningen ägde rum i maj, och han har varit aktiv i kampen mot vapenkulturen sedan den ödesdigra dagen då 21 människor, varav 19 barn, mördades.

Sedan dess har han träffat offrens familjer, skrivit en debattartikel och enligt CNN den här veckan pratat med politiker i Washington DC – bland dem president Joe Biden, representanthusets talman Nancy Pelosi och flera kongressledamöter från såväl Demokraterna som Republikanerna.

Annons

Att han även skulle dyka upp på pressmötet blev däremot bara känt en kort stund före mötet. Väl där höll skådespelaren ett känslosamt tal om vikten av att skydda oskyldiga offer och att tiden har kommit att göra det.

– Vi har just nu möjligheten att göra något vi inte har kunnat tidigare, det har öppnats ett fönster där vi kan åstadkomma förändringar, riktiga förändringar, sade han i det tv-sända talet.

– Jag står här med hoppet om att kunna förvandla den energi och passion jag känner till något verkligt, något reellt.

"Vill ha säkra skolor"

McConaughey berättade om offren i Uvalde, deras drömmar och deras familjer.

– Hur kan förlusten av dessa liv få en betydelse?, frågade han. Hur kan något gott komma ur detta och hur kan vi göra skillnad?

– Vi har hört från så många nu, de dödades mammor, pappor, systrar och bröder, poliser, jägare och ansvarstagande vapenägare. Och alla säger de att de vill ha säkra skolor och vapenlagar som inte gör det så lätt för de här onda människorna att få tag på dessa jäkla vapen.

"Visa ledarskap"

McConaughey, själv vapenägare, kom med flera krav på lagar politikerna borde ta fram, bland annat om kontroll av psykisk hälsa, om höjda åldersgränser för vapeninköp och en obligatorisk väntetid.

Till politikerna hade han ännu en uppmaning:

– Det här är inte en politisk fråga. Kan ni på båda sidor bara resa er från partipolitiken och hitta en gyllene väg framåt. Man kan inte vara en ledare om man bara tittar på nästa val. Se er själva i spegeln och visa oss verkligt ledarskap, sade skådespelaren.

Innan Matthew McConaughey lämnade podiet läste han sedan tårögt upp en lång rad av de orter vars namn blivit synonyma med de masskjutningar som ägt rum där, och sedan namnen på de 21 som dog i skolan Robb Elementary i Uvalde den 24 maj.

Varning för fler dåd

Annons

Tidigare på dagen hade USA:s departementet för inrikes säkerhet (DHS) uppgett att hotnivån om nya skjutningar ligger kvar på en förhöjd nivå.

"Under de kommande månaderna förväntar vi oss att hotnivån kommer att bli mer dynamisk eftersom flera tillställningar kan användas för att rättfärdiga våldsdåd mot en rad olika mål", skriver DHS i ett uttalande.

Man varnar även för en förhöjd risk att någon eller några kan ha inspirerats av skolskjutningen i Uvalde och vilja utföra liknande dåd, uppmuntrade på nätforum där masskjutningen hyllats.

"Andra har tagit chansen att försöka sprida desinformation och uppvigla till missnöje, bland annat genom att skolskjutningen iscensattes av regeringen för att kunna stärka vapenlagarna", skriver DHS.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons