Annons
Nyheter

Varningstext på vinflaskor föreslås i rapport

Vinflaskor kan i framtiden komma att ha en varningstext.
Det föreslås åtminstone i en rapport som EU-kommissionen har låtit göra.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2006

Kommissionen samlar information om alkohol och hälsa inför publiceringen i september av hur den tänker sig unionens alkoholpolitik.

Rapporten ger en överblick av europeisk alkoholpolitik, européernas alkoholkonsumtion och alkoholens påverkan på ekonomin. EU beräknas vara den region i världen som konsumerar mest alkohol i förhållande till folkmängden. Många dricker skadligt mycket.

Annons

I rapporten konstateras bland annat att 10 procent av dödsfallen bland unga kvinnor i Europa beror på alkohol och för unga män rör det sig om 25 procent. Det framgår att mycket kring alkoholkonsumtion har större likheter i Europa än man tidigare trott. Exempelvis har vuxnas drickande ökat i de flesta europeiska länderna under 1990-talet.

Varningstext Bland rekommendationerna för att minska skadlig alkoholkonsumtion föreslås att alkoholvaror ska ha en varningstext om dess skadliga effekt på hälsan, liknande de texter som finns på cigarettpaket. Ett annat förslag är ett utbildningsprogram som ska informera barn och ungdomar i tidig skolålder om de följder som alkohol kan ha på hälsa, ekonomi och socialt liv. Rapporten har finansierats av Folkhälsoprogrammet 2003-2008 och är en av flera rapporter som kommissionen samlar in i ämnet alkohol och hälsa.

EU:s alkoholpolitik Eftersom konsumtionen av alkohol per invånare är högst i världen är arbetet med att begränsa alkoholrelaterade skador prioriterat inom unionens folkhälsoarbete.

Det var ministerrådet som 2001 antog slutsatser om en gemensam EU-strategi för att minska alkoholskadorna. Kommissionen fick i uppdrag att utarbeta strategin. Den skulle bland annat innehålla ett ökat EU-samarbete men även ett ökat internationellt samarbete utanför unionen, främst genom Världshälsoorganisationen (WHO).

Kenneth Gehrman

Kenneth Gehrman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons