Annons
Nyheter

Växjö balettskola kan vara på väg mot slutet

I går var det sista gången som Växjös enda klassiska balettskola höll lektion i träningslokalen vid Hjalmar Petris väg. Sommarkursens avslutning kan bli slutet för hela verksamheten efter mer än tre år.
- Jag har inte startat detta för att tjäna pengar utan för barnens skull - och för dansens.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2006
Det är inte alltid så enkelt att hålla ordning på både armar och ben i alla nya steg för olika danser. Sofie Axelsson kämpar med fötterna för stegen i samban. Det är roligt att träna när musiken är så härlig. Foto: Lena Gunnarsson
Det är inte alltid så enkelt att hålla ordning på både armar och ben i alla nya steg för olika danser. Sofie Axelsson kämpar med fötterna för stegen i samban. Det är roligt att träna när musiken är så härlig. Foto: Lena GunnarssonFoto: 

Det är nästan fyra år sedan Daria Ahl startade en dansskola för klassisk balett i Växjö. Hon är utbildad i Rumänien och har under några år fått ett stort gensvar för balett i Växjö. I vinter har 65 elever varit inskrivna.

Flera av dem dansar flera gånger i veckan. Tre kvällar per vecka har dansskolan haft lektioner.

Annons

För hög hyra Men nu kanske verksamheten måste upphöra. Sedan starten har dansarna haft lokal i en fastighet på Hjalmar Petris väg. Där finns speglar och räcken utefter två väggar. Ett trägolv att dansa på. Omklädningsrum finns också.

Nu har hyran höjts till en nivå som verksamheten inte tål. Eleverna betalar en terminsavgift på tusen kronor.

- Det hade kanske varit bättre att driva det inom en förening. Men det finns inget idrottsförbund som har tagit till sig baletten.

Daria Ahl driver verksamheten som en del av sitt fastighetsbolag. På avgifterna betalar hon 25 procents moms eftersom balett till skillnad från jazzbalett inte är befriad från moms.

- Jag vägrar att ljuga och säga att det jazzbalett när det inte är det. Varför det är skillnad är en gåta.

Dansen kan börja Lokalen fylls raskt med flickor i åldrar från fem år och uppåt. En pojke finns också med. Från cd-spelaren strömmar klassisk musik. Toner från "Carmen" lockar fram det spanska temperamentet i steg och gester.

Pianostycket "Für Elise" skapar en mjukare stämning bland

dansarna.

Daria Ahl instruerar både med ord och dans. Lockar fram helheten hos dansarna och berömmer lika mycket som hon kritiserar. Rakt och enkelt, pedagogiskt och uppmuntrande hela tiden och med en kärleksfull framtoning som dansarna tar till sig.

Dansskolan uppskattas av både elever och föräldrar.

Annons

- Det är så härligt att se dessa ljuvliga barn som sträcker på sina kroppar och blommar ut, säger Maiellen Stensmark. Här får de växa som människor. Det är viktigt med en sån här kärleksfull växtplats där man lär sig saker och känna stolthet.

Louise Andersson är 12 år och har dansat i sex terminer. Hennes mamma Marie har också dansat balett.

- Det är roligt att lära sig grundstegen och jag vill gärna bli balettdansös när jag blir stor.

Efter danslektionen I avskedets stund finns ett drag av sorgsenhet. Inte minst hos föräldrarna som ser ovissheten med vuxna ögon. Men Daria Ahl uppmuntrar sina dansare.

- Ring mig så träffas vi till en fika. Finns det inget annat kan vi alltid göra oss lite popcorn.

Ann-Marie Linderås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons