Annons
Nyheter

Växjö knyter band med svenskbygd i Sydafrika

På tioårsdagen av Sydafrikas demokratisering skriver landstinget, Växjö kommun och universitetet ett samarbetsavtal med staden Potchefstroom.
- Svenskar och smålänningar var med och byggde upp vår stad, säger borgmästare Cllr TR Mampe.
Nyheter • Publicerad 27 april 2004

Utställningen Afrikafararna på Emigrantinstitutet invigdes i helgen av borgmästaren i Potchefstroom, Cllr TR Mampe. Och detta var ett första steg till kontakt mellan den sydafrikanska staden och Kronoberg och Växjö.

Fram till början av 1990-talet var emigrationen till Sydafrika okänd och när nu kontakter har tagits vill landstinget, Växjö kommun och universitetet ha ett långvarigt samarbete inom områdena näringsliv, kultur och integration.

Annons

- Det finns en historisk bas mellan oss. Smålänningar utvandrade till Potschefstroom och här finns släktskapsband. Det här samarbetet blir ingen dagslända, säger Per Nordahl, vid Emigrantinstitutet.

I tisdags den 27:e april 2004 firade Sydafrika tioårsdagen av sin demokrati. Festligheter pågick i hela landet och att det just var denna dag som avtalet mellan Kronoberg och Potschefstroom skrevs är bara en lycklig slump, menar båda parter.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons