Annons
Nyheter

Växjö kommun tar avstånd från prostitution under fotbolls-VM

Växjö är nu en av de kommuner som ställer sig bakom Piteå kommuns upprop om att säga nej till prostitution under fotbolls-VM. I går antogs det sedan i maj återförvisade ärendet av majoriteten i kommunfullmäktige. Med röstsiffrorna 31-27 beslöt fullmäktige också om omedelbar justering.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2006

Liksom under debatten i maj hävdade den borgerliga Alliansens företrädare att ett uttalande om prostitutionen under fotbolls-VM ligger utanför kommunfullmäktiges kompetensområde och strider mot kommunallagen.

- Vi delar fullt ut majoritetens inställning till prostitution. Men vi anser att det är upp till varje ledamot att ta beslut. Redan efter mötet i maj skickade vi den protestlista som fanns utlagd i kommunfullmäktige och som många ledamöter skrev på till FIFA, säger Katarina Brännström (m).

Annons

Återupprepning Gårdagens debatt i kommunfullmäktige var i princip en

återupprepning av debatten under förra mötet.

Carin Högstedt (v) hävdade med eftertryck att kommunfullmäktige visst kunde uttala sig om prostitutionen under fotbolls-VM.

- Ett uttalande strider heller inte mot kommunallagen, sade Carin Högstedt.

Hon fick starkt stöd av partikamraten Håkan Frizén, ordförande i fritidsnämnden.

- Om vi nu beslutar att anta det här uppropet är det en tydlig signal till våra ungdomar i Växjö att vi tar avstånd från detta.

Beslutet om att anta själva uppropet tog fullmäktige utan omröstning.

Men när Örjan Mossberg (v) begärde att ärendet omgående skulle justeras blev det votering.

Den vann majoriteten med

31-27 medan två ledamöter avstod från att rösta och en ledamot var frånvarande. Alliansen reserverade sig mot beslutet.

När beslutet är justerat ska det omgående skickas till det internationella fotbollförbundet FIFA.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons