Annons
Nyheter

Växjö universitet efter med likabehandlingsplanen

Många universitet och högskolor har inte uppdaterat sin likabehandlingsplan för året, trots att detta är ett krav i den nya lagen som kom 2002. Växjö universitet är en av dem men förväntar sig att bli klar med planen för 2006 under hösten.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2006

Sveriges förenade studentkår (SFS) har kommit med en ny rapport om likabehandlingsarbetet i landets universitet och högskolor. Enligt den finns det fortfarande stora luckor att fylla. Lagen om likabehandlingav studenter trädde i kraft år 2002 och enligt den ska varje lärosäte upprätta en aktuell plan för likabehandling varje år. Enligt rapporten har 12 av de 39 undersökta universiteten och högskolorna inte en aktuell plan för 2006. En av dem är Växjö universitet.

Varit slarviga

Annons

– Vi ska ju ta fram en plan varje år, och i år har vi varit slarviga, det finns det ingen ursäkt för, men vi har haft en ny plan varje år och det kommer en ny i höst, säger rektor på Växjö universitet Johan Sterte.

Han menar också att det kanske är bättre att lägga ner energi på att förverkliga planerna i stället för att göra en ny varje år som i princip är en kopia av den gamla.

Det håller inte vice ordförande för SFS, Lotta Ljungquist, med om.

– Enligt lagen ska lärosätena ha en ny plan varje år för att visa att de kontinuerligt arbetar med frågan. Om man har en gammal plan visar det att man inte tar frågan på allvar, menar hon.

Positiv trend

Malin Persson är vice kårordförande i Växjö och sitter med i den referensgrupp som sedan hösten 2005 arbetar med mångfald, jämställdhet och likabehandlingsfrågor på Växjö universitetet.

– Planen är inte klar ännu, vi kommer att jobba med den efter semestern. Under våren har gruppen arbetat med en mångfaldsplanen.

Studentkåren ville redan 2003 att det skulle finnas en heltidsanställd som jobbade med de här frågorna. Det har det ännu inte blivit och nu har referensgruppen skickat en skrivelse med samma begäran till universitetsledningen. Enligt Johan Sterte kommer bemanningen att öka, men det är oklart om det blir en heltidstjänst.

– Arbetet med de här frågorna har inte varit så högt prioriterat, men det senaste året har universitetet börjat jobba med det mer och trenden ser positiv ut, säger Malin Persson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons