Annons
Nyheter

Växjöläkare skrev ut knark - förlorar sin legitimation

En privatpraktiserande läkare i Växjö mister sin läkarlegitimation med omedelbar verkan. Läkaren har skrivit ut stora mängder narkotikaklassade preparat, bland annat till patienter i Växjö.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2006

Smålandsposten skrev i februari förra året om läkaren som skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till bland annat missbrukare och kriminella. Patienter från Växjö, Malmö, Västsverige, Uppsala- och Linköpingsregionerna har fått knarkrecept.

Socialstyrelsen var inte nådig i sin kritik av läkaren. I sin rapport till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, skrev nämnden att ”läkaren är grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke och visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket”.

Annons

HSAN håller med Socialstyrelsen om denna bedömning.

Läkaren har även varit nonchalant och oaktsam när det gäller att skriva ut de narkotikaklassade och beroendeframkallande medicinerna och läkaren har grovt missbrukat sin rätt att skriva ut läkemedel.

Recepten har varit oläsliga och svårtydda liksom journalföringen, många gånger har det inte funnits några journaler alls.

I något fall har utländska medborgare fått mediciner trots att de inte varit berättigade till det, i ett annat fall har ett recept skrivit ut till en person som satt i fängelse. En annan patient, som var dömd för narkotikabrott och som gick på drogtester hos en läkare i Malmö, fick narkotikaklassade läkemedel utskrivna av läkaren.

Besökte kliniken

När Socialstyrelsen i mars 2004 besökte läkarens klinik i Växjö så fanns inga kopior på utfärdade kvitton, det fanns inte heller någon bokföring eller redovisning av patientbesök för 2003. Läkaren visste inte heller storleken på sin inkomst.

Enligt HSAN har de flesta av de 51 granskade patienterna angivits lida av bland annat ångest, nedstämdhet, sömnsvårigheter och depression. Alla patienter hade i stort sett fått samma ordinationer och råd: Att undvika kaffe, kryddad mat, att de skulle promenera varje kväll och att äta efter klockan 18.

I en kommentar säger läkaren att denne själv inte fått besked om att läkarlegitimationen dragits in. Läkaren anser att utredningen är ett skämt från Socialstyrelsens sida och att denne aldrig under sitt yrkesliv haft några missnöjda patienter eller blivit anmäld. Läkaren hävdar också det borde blivit en varning i stället för indragen legitimation.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons