Annons
Nyheter

Växjös nior lägger inga stora pengar på alkohol

Polisens jakt på langarna i Växjö har gett resultat. Innan var det bara att ringa ett nummer och langarna kom på tio minuter, säger Anna Tschannen och Madelene Calmernäs, niondeklassare på Norregård.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2006
Madelene Calmernäs, Anna Tschannen, Daniel Sanneus och Pascal Mrad från Norregårdskolan menar att man kan festa och ha kul utan alkohol. Foto: Stefan Nilsson
Madelene Calmernäs, Anna Tschannen, Daniel Sanneus och Pascal Mrad från Norregårdskolan menar att man kan festa och ha kul utan alkohol. Foto: Stefan NilssonFoto: 

Tio procent av alla Växjöskolors nior dricker alkohol varje vecka. Men det gör inte Madelene Calmernäs, Anna Tschannen, Pascal Mrad och Daniel Sanneus, fyra niondeklassare på Norregård.

- Det är typ fest varje helg, fast det är inte säkert man dricker varje helg, säger Madelene och Pascal håller med:

Annons

- Man kan ha kul utan alkohol, säger han.

Alla fyra har däremot testat att dricka alkohol. Och alla fyra säger sig veta hur mycket man kan dricka innan det blir för mycket. De flesta av dem provade första gången som 14-åringar. För tidigt, säger Anna.

Nyfikenhet - Man var så nyfiken när man började, men jag tror att vi började för tidigt. Ju mer man håller på desto snabbare tröttnar man, säger hon.

Åldersgränsen för inköp av starka drycker utanför puben är 20 år. Folköl kan man köpa när man är 18. När niondeklassare i Växjö vill ha tag på alkohol vänder man sig främst till kompisar. 43 procent av de som svarat i enkäten får sin dricka från kompisar. Näst vanligaste inköpsstället är hos en lokal langare.

Var fjärde elev köper av langare. De senaste åren har polisen i Kronobergs län prioriterat jakt på dessa. Och flera av dem har fångats in. Det märks också på Norregård.

- Det är svårare nu än innan, men det är nog ändå ganska lätt, säger Madeleine.

- Men vill man verkligen ha det är det lätt, säger Daniel.

Vad tycker ni om langarna?

- De är äckliga, säger Madelene som vidare beskriver dem som medelålders och med ett utbud som motsvarar alla behov.

Vin och cider Ungdomarna berättar att de oftast köpte vin och cider av langarna. En halvliter cider kostade 25 kronor. Och en kartong vin fick de betala 50 kronor för. Priser flera gånger över inköpspriserna.

Annons

- De kan sätta vilket pris de vill för de vet att man köper. Shit vad de måste blivit rika, säger Madelene och Anna håller med.

- De tjänade nog hur mycket som helst tror jag.

Även om langarna tog mycket betalt för sina produkter spenderar Växjös nior inga stora pengar på alkohol. Enligt ungdomsenkäten lägger de flesta inte mer än max hundra kronor på alkohol varje månad. Och tre av fyra håller sig under 200

kronor.

Vågar inte dricka hembränt - Det är faktiskt inte så mycket. Vissa månader lägger man ingenting. Andra månader mer, säger Anna.

Införseln av smuggelsprit har också fört med sig förändringar som kan ses som mer positiva. För bara några år sedan flödade den hembrända alkoholen i större volymer.

- Jag tror inte det finns kvar. Det är ingen som vågar dricka det längre, säger Anna.

Totalt uppger 60 procent av

Växjös niondeklassare att de dricker alkohol, men de allra flesta gör som Anna, Madelene, Pascal och Daniel. De dricker någon gång i månaden eller mer sällan än så. Ingen av dem tror att de kommer att dricka mer när de blir äldre. De tror att de kan gå nyktra på fest även om tre år när de blir myndiga.

- Om man inte vill så säger man nej, säger Daniel.

Annons

Inget grupptryck Grupptryck är ett begrepp som ofta används när det talas om ungdomar och alkohol. Men uttrycket stämmer inte, menar niorna på Norregård.

- Det är verkligen aldrig något tjat. Inte i vårt gäng i alla fall.

Det finns de som dricker mycket. Om det är någon som alltid blir skitfull frågar man; mår du bra, säger Anna.

Föräldrar köper ut 15 procent av niorna i Växjö får sin alkohol från föräldrar som köper ut. Däremot är det få som dricker tillsammans med föräldrarna när de öppnar en flaska vin eller öl till middagen.

- De tycker inte om att man dricker, men jag tror att de vet att det förekommer, säger Anna.

- Mina föräldrar tycker att jag kan göra det när jag blir äldre.

De tycker jag kan vänta, fortsätter Daniel.

Oléo lockar När Växjös nior går ut är det Oléo som lockar mest i stadens nattliv. Där ordnas disko för åldergruppen en gång varje månad.

Madelene beskriver hur en sådan kväll ser ut.

- Först gör man sig i ordning, sedan är det nästan alltid förfest, sedan går man dit och ibland blir det efterfest.

Annons

- Det blir typ en grej eftersom det inte händer så ofta. Men man behöver ju inte dricka för att gå dit, säger Anna.

Hur vet man när man är full?

- Man känner det, när man börjar bli borta, säger Pascal.

- Fast då är det ju lite för sent, menar Madelene.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons