Annons
Nyheter

Veckor av strider i Sudan – 200 000 på flykt

Omkring 200 000 människor har flytt Sudan sedan striderna inleddes i mitten av april, konstaterar FN. Världsorganisationen varnar också för att en fabrik som producerar livsviktig behandling för undernärda barn har brunnit ned.
Sudan • Publicerad 12 maj 2023
Människor som flytt från Sudan samlas i ett flyktingläger i Sydsudan. Arkivbild.
Människor som flytt från Sudan samlas i ett flyktingläger i Sydsudan. Arkivbild.Foto: Peter Louis/AP/TT

– Våldet i Sudan fortsätter en fjärde vecka och nästan 200 000 flyktingar och återvändare har tvingats fly landet, och fler korsar gränserna dagligen för att söka skydd, säger Olga Sarrado, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR, på en pressträff i Genève.

Sedan den 15 april då striderna inleddes befinner sig ytterligare 700 000 människor på flykt inom landet, rapporterade FN:s migrationsorgan IOM tidigare i veckan.

Annons

Samtidigt varnar FN:s barnfond Unicef för att en fabrik i den sudanesiska huvudstaden Khartum som producerar särskilda kostprodukter för behandling av undernäring hos barn brunnit ned. Omkring 14 500 barn drabbas direkt av fabriksbranden.

– Detta är den hittills mörkaste och tydligaste illustrationen av hur denna konflikt hotar barns liv på många sätt, säger Unicefs talesperson James Elder till journalister i Genève.

Våldsamheterna i Sudan är kopplade till en maktkamp inom det militära styret i det jättelika afrikanska landet.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Båda generalerna gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott sedan de slagit ned demokratiskt motstånd.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons