Annons
Nyheter

Vegas-torka blottlägger maffians förflutna

Mörka hemligheter döljer sig under ytan i Las Vegas. Bokstavligt talat.
I takt med att Lake Mead torrläggs görs makabra fynd – med maffians kännetecken.
USA • Publicerad 6 augusti 2022
Ett båtvrak på den torra mark som tidigare legat under Lake Meads vattenyta utanför Las Vegas i USA. Bilden är från i maj.
Ett båtvrak på den torra mark som tidigare legat under Lake Meads vattenyta utanför Las Vegas i USA. Bilden är från i maj.Foto: John Locher/AP/TT

Torka och klimatförändringar har fått vattennivåerna i den konstgjorda sjön Mead, USA:s största reservoar, att under lång tid sakta sjunka. När vattnet drar sig undan upptäcks då och då diverse vrakgods och annat bråte.

Men också kroppar.

Annons

Tidigare i år gjordes ett fynd som väckt maffiavetares intresse: skelettet efter en man som blivit skjuten i huvudet, lagd i en tunna och kastad i sjön för fyra årtionden sedan.

– Maffian hade en benägenhet att lägga människor i tunnor, oavsett om de kastade dem i sjön eller dumpade dem ute på ett fält, säger Geoff Schumacher vid The Mob Museum i Las Vegas.

– För det andra: personen sköts i huvudet, typiskt för maffian. Och för det tredje: Vi vet att detta hände i slutet av 70-talet eller början av 80-talet när maffian var väldigt framträdande i Las Vegas.

Snabb tillväxt

Las Vegas grundades 1905. Men det var först vid byggandet av den närliggande Hoover-dammen i slutet av 30-talet som befolkningen växte till sig. Med inflödet av byggarbetare, till största delen ensamstående män, uppstod den marknad för kasinon och underhållning som staden blivit känd för. Och i dess spår följde den organiserade brottsligheten.

– Maffian spelade en ganska stor roll i utvecklingen av Las Vegas från 1940-talet till 1980-talet, konstaterar Schumacher.

Bakom all glitter och glamour fanns en brutal verklighet.

– De här killarna var kallblodiga mördare, de var tjuvar. Om du på något sätt kom i vägen för maffian så blev det definitivt följder.

Heta spekulationer

Las Vegas-polisen utreder fortfarande vem kvarlevorna som hittats i Lake Mead kan ha tillhört. Men Schumacher har redan sina funderingar om identiteten.

Hans hetaste gissning är en man vid namn Harry Pappas, som även var knuten till maffian i Chicago. Han drev en båtverksamhet på just Lake Mead.

– Precis innan han försvann sade han till sin fru att han skulle äta lunch med någon som var intresserad av att köpa hans båt. Han har inte setts till sedan dess, säger Schumacher.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons