Annons

"Vi kan inte säga: Ni viftade med fel flaggor"

Ukraina ska få kandidatstatus inför ett medlemskap i EU. Den rekommendationen har EU-kommissionen kommit fram till efter överläggningar på måndagskvällen, .
Ukraina • Publicerad 14 juni 2022
Ursula von der Leyen på Majdantorget i Kiev i lördags.
Ursula von der Leyen på Majdantorget i Kiev i lördags.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

– Kommissionen har inte glömt att Ukraina är det enda land i Europa där människor dödats, där människor blev beskjutna eftersom de viftade med EU-flaggor på gatorna, säger en insatt källa, syftande på bland annat Majdan-protesterna i Kiev 2014.

– Vi kan inte nu säga: Tyvärr alltså, ni viftade med fel flaggor.

Annons

Måndagens debatt kom efter ordförande Ursula von der Leyens blixtbesök i Kiev den gångna helgen. President Volodymyr Zelenskyj vädjade då om positiva signaler från EU angående ett framtida medlemskap.

Kontentan bland kommissionärerna nu uppges vara att den ryske presidenten Vladimir Putin måste få ett skarpt budskap om att hans anfallskrig omintetgjort alla chanser att få in Ukraina i Rysslands intressesfär igen.

I nuläget skulle kandidatstatus dock mest vara symbolik. Emmanuel Macron, president i EU:s nuvarande ordförandeland Frankrike, har sagt att det kommer att ta minst ett årtionde innan Ukraina kan gå med.

Och som syns på Balkan kan det även ta längre tid för länder att ställa om så att de uppfyller EU:s krav. Varken Nordmakedonien, Montenegro, Serbien eller Albanien är medlemmar än, trots att de fick kandidatstatus mellan 2005 och 2009.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons