Annons
Nyheter

Vikingfärja nära krock utanför Åland

Olycka • Publicerad 14 augusti 2023
Kryssningsfärjan M/S Viking Grace. Arkivbild.
Kryssningsfärjan M/S Viking Grace. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I lördags var det mycket nära att en allvarlig färjeolycka inträffade utanför Åland, rapporterar SvD, som hänvisar till Ålandstidningen.

När Viking Lines färja Viking Grace, som trafikerar sträckan Stockholm–Åbo med stopp i Mariehamn, mötte passagerarfärjan M/S Skiftet vid en smal farled utanför Sottunga skiljde det till slut inte mer än 15 meter mellan fartygen.

Annons

Enligt Ålandstidningen hade besättningen på de två fartygen via radio kommunicerat hur de skulle mötas, men av okänd anledning gick inte informationen fram. Följden blev att Skiftet tog kurs rakt mot Viking Grace.

I sista stund lyckades de båda fartygen väja undan och med ett antal meters marginal undvika kollision och en potentiell katastrof.

Två personer i besättningen på Skiftet är nu misstänkta för äventyrande av trafiksäkerheten och underlåtenhet att iaktta gott sjömanskap. Även kaptenen på Skiftet, som har det yttersta ansvaret, ska höras, skriver SvD.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons