Annons
Nyheter

Vildsvin blåser tryffelälskare på konfekten

Upptäckten av afrikansk svinpest hos vildsvin får italienska fläskproducenter att dra efter andan med oro för en exportsmäll. Dessutom blir nu tryffelälskare blåsta på konfekten.
Ekonomi • Publicerad 16 januari 2022
Ett vildsvin på språng. Arkivbild.
Ett vildsvin på språng. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

Bakgrunden är att ett fall av pesten upptäcktes hos ett vildsvin i Piemonte-regionen i nordvästra Italien. Även om sjukdomen är ofarlig för människor kan den smittsamma virussjukdomen spridas till tamgrisar.

Hälsovårdsmyndigheter har därför förbjudit jakt och fiske liksom andra aktiviteter som tryffelplockning, ett förbud som inledningsvis är aktuellt till och med 31 januari och därmed påverkar stora delar av tryffelsäsongen.

Annons

Ännu mera oroande och med större konsekvenser är dock att flera länder som Kina, Japan och Taiwan redan infört importrestriktioner gällande italienskt fläskkött och grannen Schweiz har också satt upp restriktioner.

För Italien är det en exportbransch som årligen genererar 1,5 miljarder euro med en tredjedel kopplad till försäljning utanför EU.

Under senare år har sjukdomens spridning ökat kraftigt och den förekommer sedan 2014 i flertalet länder i EU.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons