Annons
Nyheter

Biden öppnar för resa till Saudiarabien

Joe Biden var för inte länge sedan en frän kritiker av Saudiarabien. Nu förväntas den amerikanske presidenten inom kort att resa dit på ett officiellt besök, enligt uppgifter i amerikanska medier.
USA/Saudiarabien • Publicerad 3 juni 2022
USA:s president Joe Biden uppges resa till Saudiarabien.
USA:s president Joe Biden uppges resa till Saudiarabien.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Biden fick frågor om uppgifterna på en presskonferens under fredagseftermiddagen, svensk tid.

– Jag vet inte när jag åker. Det finns en möjlighet att jag åker för att träffa både israelerna och några arabländer. Saudiarabien hade varit ett stopp på en sådan resa, men det finns inga planer i nuläget, säger Biden.

Annons

Resan hade utgjort något utav en helomvändning för USA:s president, som uppmanade världen att isolera kungariket helt och hållet "som den paria det är" efter det uppmärksammade styckmordet på den USA-baserade journalisten Jamal Khashoggi.

På torsdagen berättade anonyma uppgiftslämnare om resplanerna för en rad stora amerikanska medier. Samma dag gav Saudiarabien besked i två frågor som USA har stora intressen i: dels gick landet med på att förlänga en vapenvila i Jemen och dels trappade det upp sin oljeproduktion.

Lär möta kronprinsen

Vita huset riktade uppskattande ord till Saudiarabien i bägge fall. När det gäller Jemen lovordades kronprins Mohammed bin Salman personligen för sin insats.

Joe Biden vid en resa sannolikt att träffa kronprinsen, som är Saudiarabiens de facto ledare. Som presidentkandidat lovade Biden att denne skulle få betala ett högt pris för mordet på Jamal Khashoggi.

En anonym amerikansk tjänsteman säger till AFP att det tveklöst finns "viktiga intressen som sammanvävs med Saudiarabien" och att den amerikanske presidenten kommer att ha kontakt med utländska ledare om och när han bedömer att det ligger i USA:s intresse.

Svåra konsekvenser

När Biden hade kommit till makten slog amerikansk underrättelsetjänst fast för honom att Mohammed bin Salman ytterst hade gett grönt ljus för mordet, men när regeringen vidtog åtgärder riktades inga direkt mot kronprinsen utan endast mot personer i hans omgivning.

Det bedömdes att det skulle få alltför stora konsekvenser för den storpolitiskt och strategiskt viktiga relationen till Saudiarabien, enligt de uppgifter som framkom då.

Bakgrund: Khashoggi-mordet

Jamal Khashoggi var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Han flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och sade att en rädslans kultur råder i kungadömet efter massgripanden av människorättsaktivister och oliktänkande.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018 för att få dokument för att kunna gifta sig. Han kom inte levande därifrån.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som då gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som hade spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mördarna hade planerat dådet.

Flera saudier har ställts inför rätta, men alla kopplingar till kronprinsen har avfärdats.

26 saudiska medborgare åtalades i sin frånvaro i Turkiet. I april 2022 meddelade Turkiet att rättsprocessen skulle lämnas över till Saudiarabien, vilket väckte stor kritik. Det skedde i samband med att den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan skulle resa till Saudiarabien på statsbesök.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons