Annons
Nyheter

Vinstlyft för Sampo

Ekonomi • Publicerad 10 maj 2023
Den finländska försäkringsjätten Sampo, med ordförande Björn "Nalle" Wahlroos, redovisar ett vinstlyft i första kvartalet – men helägda If har motvind. ArkivbildFoto: Joakim Goksör/TT

Prisökningar bidrog till att lyfta resultatet med 30 procent för den finländska finanskoncernen Sampo under årets första kvartal jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare.

Sampo, som bland annat äger försäkringsbolaget If, redovisar en vinst före skatt för första kvartalet på 359 miljoner euro. Det kan jämföras med 277 miljoner euro under motsvarande kvartal i fjol, efter justering för nya redovisningsregler som tillämpas.

Annons

Ojusterat blev det ett vinstras på 48 procent, ned från 692 miljoner euro ett år tidigare.

Det så kallade försäkringsresultatet steg med 21 procent till 292 miljoner euro.

"Vår nordiska skadeförsäkringsverksamhet gjorde mycket goda resultat första kvartalet, trots det tuffa vintervädret som höll i sig en bra bit in i mars", skriver koncernchefen Torbjörn Magnusson i en kommentar.

För If blev det dock ett vinstfall på 32 procent till 337 miljoner euro, enligt kvartalsrapporten.

Sampos aktie har inför delårsrapporten backat drygt 8 procent sedan årsskiftet på Helsingforsbörsen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons