Annons
Nyheter

Vintern behåller greppet – ymnigt snöfall väntas

SMHI varnar även i dag för ymnigt snöfall i sydöstra delarna av landet. Men de senaste dagarnas vinterkaos är på väg att lämna Sverige och ersätts av mer njutbara vinterdagar.
Väder • Publicerad 2 mars 2018

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Kalmar, Blekinge och Skåne län. Det väntas komma mellan fem och tio centimeter snö under fredagen.

– Snöfallet väntas mattas av mer och mer under dagen och antagligen kommer varningen att plockas bort, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Annons

Även om snön nu drar bort så behåller kylan sitt grepp om Sverige. Den gångna natten har många orter i södra och mellersta Norrland haft temperaturer runt 30 minusgrader. Men kylan kommer att dämpas under dagen och natten i och med att molnigheten ökar söderifrån.

– Men det blir fortsatt minusgrader i hela landet i helgen och in i nästa vecka även om den kallaste luften har dragit bort, säger Charlotta Eriksson.

Det mer beskedliga vintervädret gör att även trafiken har ett par lugnare dagar att vänta.

– Just nu ser det bra ut. Vi har inga inrapporterade trafikkonsekvenser av vädret i södra Sverige, säger Beisi Sundin på Trafikverkets presstjänst.

Sedan tidigare är tåg mellan Ystad och Simrishamn samt mellan Linköping och Kalmar inställda och så kommer det att vara fram till söndag morgon.

Den som ska ge sig ut med bil får räkna med att det är vinterväglag i hela landet. Rådet till trafikanter är att gå in på Trafikverkets hemsida för att få en uppfattning om hur det ser ut på vägarna där man ska färdas.

– Framför allt om man ska resa i Skåne och längs sydostkusten, säger Beisi Sundin.

Beatrice Nordensson/TT

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons