Annons
Nyheter

Virusersättning förlängs ytterligare

Personer som inte kan jobba på grund av smittrisk ska kunna få ersättning även under de tre första månaderna nästa år. Det har regeringen och januaripartierna kommit överens om, rapporterar .
Ekonomi • Publicerad 5 november 2020
Bengt Eliasson (L). Arkivbild.
Bengt Eliasson (L). Arkivbild.Foto: Naina Helen Jåma/TT

I tisdags lade regeringen fram ett förslag om att antalet dagar berörda kan få ersättning för fördubblas, till 184 dagar i år. Däremot kom det då inget förslag om möjligheten att få ersättning även nästa år.

Efter en överenskommelse mellan Liberalerna, Centerpartiet och regeringen kommer nu alltså möjligheten till ersättning att finnas kvar i ytterligare tre månader.

Annons

– Nu kan vi ge besked fram till och med 31 mars. Sedan får vi följa den här pandemin och se om vi behöver förlänga ytterligare, men det får vi återkomma till, säger Bengt Eliasson, Liberalernas talesperson för funktionsfrågor och LSS, till radion.

Personer som berörs kan sedan den 1 juli få ersättning med 804 kronor per dag före skatt. Det gäller bland annat personer som själva riskerar att bli svårt sjuka av covid-19 och anhöriga till dem samt föräldrar till barn som nyligen har varit allvarligt sjuka.

Kostnaden för förlängningen beräknas enligt Ekot bli 300 miljoner kronor och kommer att avsättas i nästa års första förändringsbudget.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons