Annons
Nyheter

Virusexpert: Covidtest kanske inte fungerar

FHM vill att resenärer från Kina ska testas för covid efter den explosionsartade ökningen av kinesiska covidfall.
Men det är osäkert om testningen skulle fungera eftersom det endast finns begränsad kunskap om vilka virusvarianter som cirkulerar i Kina, enligt virusexperten Ali Mirazimi.
Coronaviruset • Publicerad 3 januari 2023
Vaccinforskaren Ali Mirazimi konstaterar att ett krav på covidtest för resenärer från Kina är en försiktighetsåtgärd som bygger på ett hypotetiskt underlag. Arkivbild.
Vaccinforskaren Ali Mirazimi konstaterar att ett krav på covidtest för resenärer från Kina är en försiktighetsåtgärd som bygger på ett hypotetiskt underlag. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Folkhälsomyndigheten (FHM) har på tisdagen föreslagit att regeringen ska förbereda för krav på negativt covidtest för resenärer från Kina. Myndigheten konstaterar att väldig mycket är oklart om smittläget i Kina.

Ali Mirazimi, adjungerad professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet i Solna, håller med om den beskrivningen.

Annons

– Att kräva negativa covidtester är en försiktighetsåtgärd som är baserad på ett hypotetiskt underlag, säger han till TT.

Han konstaterar att effekten kan bli marginell. En orsak är att inte fler än en handfull länder i Europa än så länge kräver att resenärer från Kina ska testa sig.

– Då kan en stoppad kines åka vidare till Tyskland och smitta mig om jag är på tjänsteresa där – och sedan tar jag med mig smittan hem till Sverige.

Dödssiffror rapporteras inte

Information om hur många som är drabbade av covid i Kina saknas, liksom om de behöver intensivvård och respirator. Dödssiffror rapporteras inte.

– Vi vet bara det som kineserna vill rapportera, säger Ali Mirazimi.

TT: Kan resenärer från Kina bära med sig en ny, okänd variant av covidviruset?

– Det vet vi inte, men det senaste året har omikronvarianter spridits hejdlöst i Europa och världen. Sannolikheten är ytterst liten att någon mycket värre variant dyker upp i Kina.

– Men risken finns att en ny variant slipper igenom våra covidtester. Det är inte säkert att de fungerar.

Drar klockan tillbaka

Folkhälsomyndigheten bygger sitt förslag på det oklara smittläget i Kina. Genom att införa krav på ett negativt test minskar risken att nya varianter sprids i Sverige, enligt myndigheten.

– Ja, om vi drar tillbaka klockan till februari 2020 så testade vi inte turisterna från Italien som då tog med covid till Sverige. Visst kan testkravet ha en effekt, även om den är marginell, säger vaccinforskaren Ali Mirazimi.

Fakta: Testförslaget

Resenärer från Kina som är över tolv år och bosatta utanför EES-länderna och Schweiz föreslås omfattas av kravet på negativt covid-19-test.

Hur färskt det negativa covidtestet behöver vara är inte bestämt. Det beror också på vilket typ av test det handlar om. Ett antigentest behöver till exempel vara lite färskare än ett PCR-test.

Till en början ska kravet vara tillfälligt och gälla i tre veckor från införandet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons