Annons
Nyheter

"Virusfritt" land inviger infektionssjukhus

I april förbjöds ordet corona i det auktoritära Turkmenistan, som fortfarande inte rapporterat ett enda fall av viruset. Samtidigt invigs ett nytt sjukhus med "modern och avancerad teknik" – som är specialiserat på infektionssjukdomar.
Turkmenistan • Publicerad 14 november 2020
Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuchammedov under en konferens i huvudstaden Asjgabat 2015. Arkivbild.
Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuchammedov under en konferens i huvudstaden Asjgabat 2015. Arkivbild.Foto: Kayhan Ozer/AP/TT
Få bilder finns att tillgå från det slutna Turkmenistan. Här rider soldater i nationella uniformer längs huvudstaden Asjgabats gator i maj 2020, under ett högtidlighållande av Sovjetunionens seger i andra världskriget.
Få bilder finns att tillgå från det slutna Turkmenistan. Här rider soldater i nationella uniformer längs huvudstaden Asjgabats gator i maj 2020, under ett högtidlighållande av Sovjetunionens seger i andra världskriget.Foto: AP/TT

– Som ett resultat av de förebyggande åtgärderna har inga fall av coronaviruset registrerats i landet till dags dato, sade Turkmenistans president Gurbanguly Berdymuchammedov när han med pompa och ståt på lördagen invigde sjukhuset i provinsen Achal, där landets huvudstad Asjgabat är belägen.

Den excentriske Berdymuchammedov, som bland annat gjort sig känd för sina framträdanden i färgsprakande egenkomponerade musikvideor, har strypt medborgarnas tillgång till utländska nyheter. Men avhoppade turkmener i Europa har rapporterat om explosionsartade virussiffror från hemlandet, och i juli rapporterade en WHO-grupp på besök i Turkmenistan att viruset då möjligen redan spreds i landet.

Munskydd eller tvångsarbete

Annons

Därefter införde landet en landsomfattande nedstängning och rådde invånarna att bära ansiktsmask – dock för att skydda mot damm och smittämnen i luften, snarare än mot virus. I september rapporterade USA-finansierade Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) att munskyddsvägrare i provinsen Mary straffas med dryga böter. Om de inte kan betala väntar tvångsarbetare vid landets bomullsplantager, där varje person måste plocka minst 20 kilo bomull per dag.

Dessutom har landets brottsbalk justerats till att innefatta fängelsestraff på mellan två till fem år för turkmener som trotsar behandling för "farliga infektionssjukdomar", skriver nyhetstjänsten Eurasianet.

Det nya sjukhuset har 200 bäddar och ska med "modern och avancerad teknik" kunna behandla hepatit, infektionssjukdomar i de övre luftvägarna samt sjukdomar som överförs med luftburna droppar, enligt den statliga nyhetstidningen Neutral Turkmenistan. Utrustningen uppges bland annat bestå av mekaniska ventilatorer från svenska medicinteknikbolaget Getinge.

Livsmedelsbrist

President Berdymuchammedov, som ofta poserar leende med vapen, hästar och hundar, styr sitt folk med järnhand sedan han under oklara omständigheter trädde till makten 2007. Ingen politisk opposition eller fria medier tillåts, och enligt RFE/RL försämras levnadsförhållandena i landet i stadig takt – trots den välmående bild som regimen målar upp utåt.

– Hundratals människor samlas i köer för att köpa bröd, som börjar säljas runt klockan 10–11 i begränsade kvantiteter. Brödet räcker oftast inte till alla. Det är slutsålt inom 20 minuter, rapporterade RFE/RL:s korrespondent i Turkmenistan i slutet av oktober.

Även basprodukter som mjöl, olja och ägg blir allt svårare att få tag på för vanliga turkmener, enligt radionätverket.

Fakta: "Värst av de värsta" i frihetshänseende

Yta: 488 199 kvadratkilometer (något större än Sverige)

Befolkning: 5,9 miljoner (2019)

Huvudstad: Asjgabat (uppskattningsvis 828 000 invånare 2018)

Stats- och regeringschef: president Gurbanguly Berdymuchammedov (2007–)

Ekonomi: Rikt på olja, gas och bomull. BNP/invånare: 6 967 US dollar (2019)

Turkmenistan är en av nio stater i världen som Freedom House kallar "värst av de värsta" i frihetshänseende.

På Reportrar utan gränsers index över pressfrihet 2020 får bara Nordkorea sämre betyg.

På korruptionsgranskande Transparency Internationals ranking hamnade Turkmenistan 2019 på plats 165 av 180 granskade länder.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons