Annons
Nyheter

Vitt snus: "Samma skit i ny förpackning"

Fina färger på dosorna och goda smaker lockar unga tjejer att prova vitt snus. Kritiker menar att den nya lagstiftningen inte räcker.
– De lanseras som fräscha, härliga alternativ. Men det är samma skit i ny förpackning, säger forskaren Louise Adermark.
Hälsa • Publicerad 9 februari 2023
18 procent av alla flickor och unga kvinnor mellan 16–29 är använder vitt snus, enligt Folkhälsomyndigheten.
18 procent av alla flickor och unga kvinnor mellan 16–29 är använder vitt snus, enligt Folkhälsomyndigheten.Foto: Paul Wennerholm/TT
Andel i procent som anger att de använder nikotinsnus (vitt snus) dagligen eller ibland.
Andel i procent som anger att de använder nikotinsnus (vitt snus) dagligen eller ibland.Foto: Anna-Lena Lindqvist
Louise Adermark, som forskar om nikotinberoendets konsekvenser vid Göteborgs universitet.
Louise Adermark, som forskar om nikotinberoendets konsekvenser vid Göteborgs universitet.Foto: Privat

Vitt, tobaksfritt snus. Med smak av citrus, vanilj eller mint. Det kan väl inte vara så farligt?

I Sverige lanserades det första nikotinsnuset – eller vitt snus – 2016. Sedan dess har marknaden exploderat.

Annons

Det nya snuset har bytt karaktär. Smaken och lukten från tobaken har tagits bort. Så även tobaken, enligt leverantörerna. Det har gjort att nikotinsnuset har kunnat marknadsföras som "tobaksfritt". Det trots att snuset alltså fortfarande innehåller det starkt beroendeframkallande och hälsoskadliga ämnet nikotin.

Under de senaste åren har snusandet ökat kraftigt bland unga, främst bland flickor. Andelen flickor i gymnasieåldern som snusar har mer än fyrdubblats om man jämför med början av 10-talet, enligt siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN).

"Oroväckande"

Och det är främst det vita snuset som lockar.

18 procent av alla unga kvinnor i åldern 16–29 år använder vitt snus jämfört med tolv procent av de unga männen i samma ålder, enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten.

– Det är väldigt oroväckande. Man har lite lurat in konsumenterna i det här. Har man väl börjat blir man beroende snabbt och det är väldigt svårt att sluta, säger Louise Adermark, som forskar om nikotinberoendets konsekvenser vid Göteborgs universitet.

På grund av att vitt snus inte omfattas av tobakslagen har det fram tills nyligen kunnat säljas till personer under 18 år, och även marknadsföras till unga.

Under 2022 och 2023 infördes dock ny lagstiftning. Det finns numera en 18-årsgräns, marknadsföring och försäljning är reglerat och produkterna ska märkas med hälosvarningar.

"Smaksättningen lockar unga att prova"

Men flera organisationer och myndigheter har ifrågasatt om det här räcker. I samband med att den nya lagen antogs sommaren 2022 röstades även ett förslag om förbud mot smaksatta e-cigaretter ned i riksdagen.

Folkhälsomyndigheten ville i sitt remissvar inte bara se ett förbud mot smaksatta e-cigaretter, utan även ett förbud av smaksättning av nikotinsnus.

– Vi har sett att smaksättningen lockar unga till att prova. Vår förhoppning var att om man förbjuder smaksättning så lockas inte lika många att testa produkterna, säger Åsa Thornqvist, enhetschef på enheten för tobaksprevention på Folkhälsomyndigheten.

Riktade sig till unga via Instagram

Annons

Forskaren Louise Adermark hade även hon velat se en lagstiftning som är betydligt kraftfullare.

– Det är lätt att man inte förstår riskerna. Man är intresserad av de olika typerna av smaker, av färgerna. Det blir som en accessoar, säger hon.

En anledning till det ökade intresset bland unga tros vara effektiv marknadsföring.

När organisationen A Non Smoking Generation granskande marknadsföringen på Instagram under 2021 såg de exempelvis att tre tobaksföretag hade marknadsfört vitt snus tillsammans med minst 34 influerare till ett uppskattat värde av 11,8 miljoner kronor.

Louise Adermark har själv sett hur reklam riktas mot yngre doktorander på hennes institution.

– De har fått extremt mycket reklam hela tiden om det vita snuset, med bilder på fräscha tjejer. Det är härliga smaker. Man har jobbat hårt med marknadsföringen för att nå den här gruppen som tidigare var underrepresenterad när det gäller snusningen. Och det har varit framgångsrikt, säger hon.

Fakta: Snusande bland yngre

År 2022 uppgav elva procent av eleverna i årskurs 9 och 24 procent av eleverna i årskurs 2 på gymnasiet att de snusar, enligt siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN).

Andelen flickor som snusar har mer än fyrdubblats om man jämför med början av 10-talet, enligt CAN:s siffror.

18 procent av alla flickor och unga kvinnor mellan 16–29 år använder vitt snus och tolv procent av alla pojkar och unga män i samma ålder, enligt Folkhälsomyndigheten.

I nian uppgav 23 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna att de provat vitt snus någon gång. Andelen gymnasieelever som gjort det någon gång var 39 procent bland pojkarna och 42 procent bland flickorna, enligt CAN.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN).

Fakta: Hälsoriskerna med snus

Kan ge permanenta skador på tandköttet och förändringar på munslemhinnan.

Förhöjd risk att insjukna i typ 2-diabetes.

Påverkar hjärta och kärl genom att bland annat höja blodtrycket.

Under graviditeten ökar risken för komplikationer som exempelvis havandeskapsförgiftning, kejsarsnitt, för tidig födsel och dödföddhet.

Sambandet mellan snusning och cancer är inte helt klarlagt. Det betyder dock inte att risker kan uteslutas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons