Annons
Nyheter

Volvohandlare i Kronoberg frias från konkurrensbegränsning

Stockholms tingsrätt friade på onsdagen åtta bilåterförsäljare i Skåne och Småland från brott mot konkurrenslagen. Företagen hade stämts av Konkurrensverket som hävdade att de genom bland annat prissamverkan begränsat konkurrensen till skada för bilköparna.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2006

De åtta företagen, sju i Skåne och ett i Småland, är alla återförsäljare av Volvo och Renault. Enligt Konkurrensverket ska de från 1998 till 2002 dels ha kommit överens om försäljningspriser, dels ha delat upp marknaden mellan sig.

Verket yrkade att företagen skulle tvingas betala sammanlagt 157,5 miljoner kronor i så kallad konkurrensskadeavgift.

Annons

Får ersättning

Men enligt tingsrätten ska bilhandlarföretagen nu i stället få ersättning för sina rättegångskostnader med över 10,5 miljoner kronor.

Tingsrätten anser att Konkurrensverket har beskrivit bolagens marknadsandelar som större än de är i verkligheten och att ett eventuellt prissamarbete inte på ett märkbart sätt begränsat konkurrensen. Detta är ett villkor för att kunna dömas enligt konkurrenslagen.

Rätten pekar vidare på den starka styrning av prisbilden som sker främst från generalagenten för de två bilmärkena, det vill säga Volvo Personbilar Sverige.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons