Annons
Nyheter

EU-topp: Förslag om EU-status nästa vecka

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har träffat president Volodymyr Zelenskyj i Ukraina.
På en pressträff säger hon att ett förslag till beslut om att ge landet kandidatstatus för EU-medlemskap kan fattas i slutet av nästa vecka.
Ukraina • Publicerad 11 juni 2022
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen träffade president Volodymyr Zelenskyj i den ukrainska huvudstaden Kiev på lördagen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen träffade president Volodymyr Zelenskyj i den ukrainska huvudstaden Kiev på lördagen.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

– Dagens diskussioner gör det möjligt för oss att slutföra vår bedömning i slutet av nästa vecka, säger von der Leyen på en gemensam presskonferens med Zelenskyj under det oannonserade besöket i Kiev.

Inför lördagens möte med president Zelenskyj skrev von der Leyen på Twitter att samtalet är ett led i att "analysera det gemensamma arbete som krävs för Ukrainas återuppbyggnad – och de framsteg Ukraina har gjort på sin väg mot EU".

Gav inga löften

Annons

Överläggningarna med Zelenskyj ingår i den bedömning som görs av huruvida landet är redo att få EU-kandidatstatus – vilket i sin tur skulle leda till förhandlingar och nödvändiga reformer.

Ursula von der Leyen gav inga löften till Zelenskyj på pressträffen.

– Du har gjort mycket för att stärka rättssäkerheten, men det krävs fortfarande reformer för att bekämpa exempelvis korruption, säger hon och tillägger att det bland annat är viktigt för att locka investerare.

Samtidigt betonade von der Leyen att reformeringsarbetet måste vara en process som "helt och hållet ägs" av Ukraina, och att EU ska stå bredvid och vägleda.

Möte i slutet av juni

EU-kommissionärer och tjänstemän väntas diskutera Ukrainas ansökan om EU-medlemskap under den kommande veckan inför ett planerat möte den 23–24 juni.

Ukraina undertecknade i februari en officiell ansökan om att gå med i EU. Ansökan välkomnades av flera EU-länder i främst östra Europa. Andra medlemsländer och officiella EU-företrädare har varslat om att utvidgningsprocessen är komplicerad och svår att påskynda av byråkratiska och politiska skäl.

Det är andra gången som Ursula von der Leyen besöker Ukraina sedan Ryssland invaderade landet i februari.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons