Annons

Retur till Norge för gripne Wagner-avhopparen

Tidigare Wagnerbefälet Andrej Medvedev greps i Sverige efter att ha lämnat Norge för att köpa billiga cigaretter. Nu väntar han på att föras tillbaka.
Allt på grund av ett missförstånd, enligt hans advokat.
Brott • Publicerad 7 april 2023
Andrej Medvedev på flygplatsen Gardermoen i februari. Arkivbild.
Andrej Medvedev på flygplatsen Gardermoen i februari. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Medvedev kom till Norge från Ryssland den 13 januari. Han fick stor uppmärksamhet, eftersom han säger sig ha bevis för krigsförbrytelser begångna av Wagner-styrkorna i Ukraina. Han sökte asyl i Norge, men för några dagar sedan korsade han den norsksvenska gränsen med buss i jakt på billiga cigaretter, enligt Vladimir Osetjkin, aktivist i den grupp som hjälpte Medvedev att ta sig från Ryssland till Norge.

26-åringen missade sedan bussen hem och greps av svensk polis när han gick längs vägen. Eftersom han saknar rätt att befinna sig i Sverige fördes han till Migrationsverkets förvar i Göteborg, skriver Expressen med hänvisning till Osetjkin.

"Ett missförstånd"

Annons

Medvedevs advokat Brynjulf Risnes uppger att Medvedev har gripits i Sverige på grund av ett ”missförstånd”, rapporterar norska Dagbladet.

– Han trodde att han kunde resa till Sverige. Det har dessvärre inte asylsökande rätt till. Han är ledsen för detta missförstånd och hoppas att han snart flyttas tillbaka till Norge, skriver advokaten i ett sms till tidningen, enligt Expressen.

Polisen bekräftar för Ekot att det är just detta som kommer att ske. Så snart som möjligt ska Medvedev föras tillbaka till Norge, eftersom han inte har rätt att vistas i Sverige.

Finns frågetecken

Såväl den norska rikskriminalpolisen Kripos som FN:s utredningskommitté som fokuserar på Ukraina visar intresse för ryssens berättelser. Men det har också satts vissa frågetecken kring uppgifter som han hittills har lämnat.

Mycket av det Medvedev har berättat om kriget är svårt eller omöjligt att verifiera i detta läge. Det ifrågasätts också om 26-åringen på kort tid och med relativt ringa militär erfarenhet skulle ha kunnat bli ett befäl inom Wagner.

Fakta: Wagnergruppen

Wagner-gruppen är ett privat legoknektsbolag med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin, en tidigare krögare från S:t Petersburg som har nära band till Vladimir Putin och tjänat en förmögenhet på förmånliga upphandlingar som han tilldelats av Kreml.

Wagner-gruppen bedöms ha fått utföra uppdrag världen över som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för.

Wagner omnämndes först i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, när soldater gick in där utan beteckning. Senare har den dykt upp i många länder där Ryssland söker inflytande: Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafrikanska republiken med flera. Den följs av anklagelser om krigsförbrytelser.

Wagner-gruppen förde länge en ljusskygg tillvaro men har i Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina tagit en mer formell roll, vid sidan av och emellanåt i viss konkurrens med den ryska armén.

I oktober 2022 öppnades ett formellt Wagner-högkvarter i S:t Petersburg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons