Annons

Wagnergruppen: Har fått löfte om mer ammunition

Wagnergruppen har fått löfte om mer ammunition och vapen, uppger ledaren Jevgenij Prigozjin.
Beskedet kommer efter att han i fredags hotade att dra tillbaka gruppens soldater från omstridda Bachmut.
Ukraina • Publicerad 7 maj 2023
Jevgenij Prigozjin uppger att Wagnergruppen har fått löfte om mer vapen och ammunition. Arkivbild.
Jevgenij Prigozjin uppger att Wagnergruppen har fått löfte om mer vapen och ammunition. Arkivbild.Foto: AP/TT

"De lovade att ge oss all ammunition och vapen vi behöver för att fortsätta insatserna", säger Jevgenij Prigozjin i ett uttalande på meddelandetjänsten Telegram på söndagen.

Han säger samtidigt att "alla beslut" gällande Wagners operation ska fattas av general Sergej Surovikin.

Annons

"Han är den enda generalen med utmärkelser som vet hur man slåss", skriver Prigozjin.

Arméveteranen Surovikin är känd som hänsynslös och utsågs till ny general för anfallskriget mot Ukraina i oktober, men ersattes bara tre månader senare av Valerij Gerasimov – som upprepade gånger har kritiserats av Wagner-ledaren. Däremot har Surovikin länge uppgetts vara Prigozjins favorit.

Surovikin biträder nu Gerasimov.

Prigozjin hotade i fredags att Wagner-styrkorna skulle lämna Bachmut, i ett videoklipp där han anklagade militärens ledning för att låta hans soldater dödas i massor eftersom de inte fick tillräckligt med vapen och ammunition. Han sade då att bristen på ammunition ledde till att många Wagnersoldater gått mot en meningslös död, och att gruppen skulle dra sig tillbaka från Bachmut den 10 maj.

Under lördagen uppmanade Prigozjin Moskva att överlåta de ryska ställningarna i Bachmut till Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov.

Wagnerstyrkorna strider parallellt med Rysslands vanliga militär i Ukraina.

Bachmut bedöms inte ha någon större strategisk betydelse, men efter de omfattande striderna har staden fått desto större symbolisk vikt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons