Annons
Nyheter

Maning om varsamhet kring corona-appar

Varsamhet krävs när EU-länderna tar till allehanda mobilappar för att ha koll på smittspridningen i coronakampen.
Fast olika faser kräver olika verktyg, konstaterar digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).
Coronaviruset • Publicerad 5 maj 2020
En app som ska kartlägga hur coronaviruset sprids över Sverige har lanserats av Lunds universitet. Appen är en svensk variant av en app som funnits i Storbritannien i en månad och USA i två veckor. Arkivbild.
En app som ska kartlägga hur coronaviruset sprids över Sverige har lanserats av Lunds universitet. Appen är en svensk variant av en app som funnits i Storbritannien i en månad och USA i två veckor. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tillsammans med telekomansvariga kollegor från de övriga EU-länderna diskuterade Ygeman app-läget vid ett webbmöte på tisdagseftermiddagen.

– Det fanns en granska bred samsyn om behovet av att ha en gemensam europeisk inställning och också om att använda sig av anonymiserad data och ha ett högt skydd för den personliga integriteten, förklarar han efteråt.

Annons

EU-länderna har hittills agerat helt olika när det gäller apparna – mycket beroende på att situationen ser olika ut i olika länder.

– Länder och även delar av dem befinner sig väldigt olika faser i utvecklingen och då kan man behöva väldigt olika verktyg, säger Ygeman som ändå uppskattar att EU-kommissionen lovat ta fram en "verktygslåda" med olika digitala sätt att hantera coronaepidemin på.

Kommissionen har konstaterat att app-tekniken kan vara "särskilt användbar under den fas då restriktionerna lyfts", men har samtidigt betonat att integritets- och personuppgiftsregler måste respekteras.

Farhågor finns annars om att såväl företag som stater skulle kunna utnyttja den information som samlas in.

– Det finns det absolut. Därför är det viktigt att vi när vi utvecklar den här tupen av verktyg håller en hög nivå för personlig integritet och fokuserar på att de ska vara anonyma, säger Anders Ygeman.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons