Annons
Nyheter

WHO varnar: Covid kan vara här för gott

Det nya coronaviruset kommer kanske aldrig att försvinna – och det kan bli så att mänskligheten måste lära sig att leva med det, varnar Världshälsoorganisationen WHO.
Coronaviruset • Publicerad 14 maj 2020
Städare i skyddskläder desinfekterar ett shoppingcenter i Bangkok i Thailand som ska öppna efter att ha hållit stängt under en tid av virusrestriktioner.
Städare i skyddskläder desinfekterar ett shoppingcenter i Bangkok i Thailand som ska öppna efter att ha hållit stängt under en tid av virusrestriktioner.Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT
Mike Ryan, WHO:s krisberedskapschef. Arkivbild.
Mike Ryan, WHO:s krisberedskapschef. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/TT/AP

Parallellt med att en rad länder lyfter sina virusrestriktioner varnar WHO:s krisberedskapschef Mike Ryan för en "lång, lång väg till normalitet".

– Ett nytt virus har trängt in i mänskligheten och därför är det mycket svårt att bedöma när vi kan få övertaget över det, säger han vid en virtuell pressträff.

Annons

Ryan, som nästan alltid sitter bredvid WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på presskonferenserna i Genève, jämför det nya coronaviruset med hiv.

– Hiv har inte försvunnit, men vi har lärt oss leva med detta virus, säger han.

– Coronaviruset kan bli ytterligare ett allmänt utbrett virus i våra samhällen, och detta virus kanske aldrig försvinner.

Ett vaccin vore förstås ett stort genombrott och framtagningen av detta beskriver Ryan som en "viktig möjlighet" för såväl världen som mänskligheten. Men utvecklingen lär ta tid, det finns risk för en andra coronavåg innan ett vaccin är färdigt – i synnerhet om länder lyfter sina virusrestriktioner för snabbt.

De första fallen av covid-19 upptäcktes i Wuhan i Kina vid årsskiftet. Sedan dess har 4 309 000 fall bekräftats i världen. 298 700 människor har avlidit, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s sammanställning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons