Annons
Nyheter

Dödstal ökar – vill införa nya restriktioner

28 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige. Region Västmanland vill se nya lokala restriktioner för att stoppa smittspridningen.
Cornaviruset • Publicerad 4 november 2020
Sammanlagt har 134|532 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige. Arkivbild.
Sammanlagt har 134|532 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

De nya siffrorna från Folkhälsomyndigheten innebär att totalt 5 997 smittade har avlidit i landet. Sammanlagt har 134 532 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

På tisdagen redovisades 31 nya dödsfall, och under onsdagen alltså ytterligare 28. Eftersom Folkhälsomyndigheten endast redovisar dödsfall fyra gånger i veckan (tisdag till fredag), rapporterades dessa dödsfall till myndigheten under lördag–måndag.

Annons

Mycket tyder nu på att den nedåtgående trenden med färre med avlidna i covid-19 är bruten. Från att som i slutet av sommaren och en bit in på hösten ha legat på ett–två dödsfall per dag, är snittet från mitten av oktober väsentligt högre.

Frånvaron ökar

En av de län där smittspridningen ökar är Västmanland. Där svarar regionen nu med att gå upp i så kallat stabsläge, vilket innebär att en särskild sjukvårdsledning följer händelseutvecklingen och vidtar nödvändiga åtgärder. Det är det lägsta av sjukvårdens tre beredskapslägen.

Ambitionen denna gång är att – till skillnad från i våras – även fortsätta med övrig vård.

– Då tog vi i för mycket. Nu vill vi hålla vården i gång, säger Håkan Wittgren, hälso- och sjukvårdsdirektör.

En faktor bakom beslutet om stabsläge är personalfrågan, där de nya rekommendationerna om familjekarantän fått konsekvenser.

– Frånvaron bland personalen ökar, vilket naturligtvis är en utmaning. Vi planerar så bra vi kan och har som ambition att hålla vården öppen hela tiden, men hamnar vi i ett läge där vi måste pausa får vi ta ställning till det, säger Håkan Wittgren, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Nya rekommendationer

I hela Västmanland har det under den föregående och nuvarande veckan varit "påtagligt många fler nya fall än vad vi såg fram till dess", enligt smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

– Flertalet är väldigt lindrigt sjuka, men det visar att smittan är mer utbredd även i vårt län än den var i början av hösten eftersom vi har provtagit ungefär lika många varje vecka sedan dess, säger han.

TT: Är västmanlänningarna dåliga på att följa rekommendationerna?

– I och med att spridningen ökar så pass kraftigt är det helt klart så att de inte har följt rekommendationerna gällande avstånd och att bege sig ut i samhället.

Annons

Nu vill Jan Smedjegård införa regionala begränsningar i hela Västmanland, likt de som redan finns i ett antal andra regioner.

– Vi är angelägna om att få mer kraftfulla lokala rekommendationer på plats, och ska ha ett första dialogmöte med Folkhälsomyndigheten i slutet av nästa vecka. Vi räknar med att vi kan ha rekommendationer på plats i början av nästa vecka.

Fler i stabsläge

Även S:t Görans sjukhus och Danderyds sjukhus i Stockholm går upp i stabsläge på grund av det ansträngda läget. Region Stockholm meddelade på onsdagskvällen att smittspridningen i regionen ökar, och att 24 patienter intensivvårdas med covid-19.

"Ska vi undvika en sådan utveckling som vi ser i flera andra europeiska länder måste vi alla göra vårt yttersta för att följa de förstärkta allmänna råd som Folkhälsomyndigheten beslutade om i torsdag", säger Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

På tisdagen meddelade även Västra Götalandsregionen och Region Uppsala att de går upp i stabsläge.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons