Annons
Nyheter

Ytterligare 57 döda i covid-19 i Sverige

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att totalt 3 313 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 57 personer det senaste dygnet.
Coronaviruset • Publicerad 12 maj 2020
Foto: TT
Karin Tegmark-Wisell, avdelningschef avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vid Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen.
Karin Tegmark-Wisell, avdelningschef avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vid Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Sjukdomen sprids fortfarande aktivt och vi har ett stort antal nya fall varje dag och ett stort antal dödsfall, säger Karin Tegmark-Wisell, chef över avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, på dagens pressträff om coronaläget.

De uppdaterade siffrorna visar att totalt 27 272 har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

Annons

– Trenden är sig lik. Tittar vi på de fall där provtagning är gjord ser vi en platåfas eller möjligtvis en långsam sluttning på platåfasen, säger Karin Tegmark-Wisell.

1 765 personer får eller har fått intensivvård.

– Vi har de senaste veckorna haft ungefär en sjuttioprocentig beläggning på IVA. Men läget är ansträngt. Det är viktigt att understryka, säger Emma Spak, sektionschef hälso- och sjukvård, SKR.

Folkhälsomyndigheten får frågan om hur nära Stockholm är att uppnå flockimmunitet.

– Vi vill invänta data som vi hoppas få nästa vecka innan vi gör en bedömning. Våra bedömningar har varit att vi i april-maj ligger runt 20 procents immunitet. Men det är bara bedömningar, säger Karin Tegmark-Wisell.

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att en tredjedel av Stockholmarna kan ha varit smittade den 15 maj och får frågan om den bedömningen kvarstår.

– Vi har inte hunnit lägga in de nya siffrorna i modellen men det ter sig inte orimligt, säger Tegmark-Wisell.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons