Annons
Nyheter

Ytterligare två ihjälskjutna på Västbanken

Israelisk militär sköt ihjäl två personer på onsdagen, en man i staden Nablus och en tonåring nära Betlehem, uppger den palestinska hälsomyndigheten.
Mellanöstern • Publicerad 13 april 2022
Flera Israeler och palestinier har dödats i olika våldsdåd den senaste tiden. Arkivbild.
Flera Israeler och palestinier har dödats i olika våldsdåd den senaste tiden. Arkivbild.Foto: Nasser Nasser/AP/TT

För femte dagen i följd har israelisk militär genomfört insatser på Västbanken. Under morgonen uppstod bråk och tumult när militären eskorterade arbetare till en helig judisk plats.

Skott avlossades och en man avled av sina skador. Palestinska myndigheter uppgav under kvällen att den dödade mannen var en människorättsadvokat.

Flera med skottskador

Annons

Enligt palestinska Röda halvmånen ska 31 personer ha skadats i området. I flera fall handlar det om skottskador.

Israels militär har inte kommenterat händelsen, men tidigare under dagen uppgav man att man hade styrkor på plats i Nablus för att "genomföra antiterror-operationer".

Under tidig kväll sköts en tonåring ihjäl som uppgavs ha kastat bensinbomber mot militären i en by nära Betlehem.

Israel har utökat sin militära närvaro på Västbanken efter de fyra dödliga attackerna där totalt 14 israeler dödats på israeliskt territorium sedan slutet av mars. Så sent som förra veckan dödades tre israeler i Tel Aviv när en palestinsk man öppnade eld inne på en bar.

Under samma tidsperiod har 15 palestinier dödats, flera av dem i samband med våldsdåd.

Utfärdat arbetstillstånd

Samtidigt har det även vidtagits åtgärder för att lugna ner situationen, vilket bland annat inkluderar utfärdandet av tusentals arbetstillstånd till palestinier på Gazaremsan som därmed får möjlighet att arbeta i Israel.

Ramadan, som just nu pågår, sammanfaller i år med både kristna och muslimska högtider. Förra året resulterade konfrontationer mellan palestinier och israelisk militär under ramadan i ett elva dagar långt krig mellan mellan Israel och extremister i Gaza.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons