Annons
Nyheter

Tegnell: "Kan avta till sommaren"

En stabil utveckling och en kurva som tippar nedåt. Det mesta talar för att sommaren blir den efterlängtade respit från virusutbrottet som många väntar på, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Coronaviruset • Publicerad 10 maj 2020
Anders Tegnell, statsepidemiolog, säger att smittspridningen kan lugna sig något till sommaren.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, säger att smittspridningen kan lugna sig något till sommaren.Foto: Claudio Bresciani/TT
Skylt vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge som visar vägen för ambulanser som behöver saneras. Arkivbild.
Skylt vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge som visar vägen för ambulanser som behöver saneras. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att totalt 3 225 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med fem personer det senaste dygnet. Men den låga siffran till trots – det är ingen idé att få upp hoppet. Som vanligt lär det finnas en eftersläpning i siffrorna som syns först nästa vecka.

– Enskilda siffror är väldigt svårbedömda i dag. Men jag skulle tyvärr inte sätta för mycket hopp till dagens siffra, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Annons

De uppdaterade siffrorna visar även att totalt 26 322 har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

– Det är stabilt i Sverige som helhet. Det är fortsatt högt tryck på sjukvården och fortsatt jätteviktigt att vi följer rekommendationerna om att hålla avstånd, stanna hemma om du är sjuk och hålla nere på sociala kontakter.

"Gott tecken"

Även när det gäller intensivvården ser man en ljusning. Totalt 1 723 personer har eller har fått intensivvård för covid-19.

– Tittar man på kurvan över tid så är det ganska tydligt nu att den sakta men säkert avtar. Det är hårt tryck i intensivvården, men vi hör också om att man försiktigt börjar sätta igång andra verksamheter inom vården i Stockholm och det är ett gott tecken, säger Tegnell.

De generellt positiva beskeden ökar sannolikheten för att spridningen av viruset avtar till sommaren, enligt statsepidemiologen.

– Det är vår bedömning att det kommer att vara så. Våra modeller ser ut på det viset, immuniteten verkar öka snabbt i stora delar av befolkningen och det blir varmare vilket gör att man är mer ute i omgivningar där viruset trivs sämre och sprids sämre.

– Allt detta tillsammans borde göra att vi kan se fram emot en sommar när det blir lugnare än det är nu i alla fall.

Lugnare period väntar

TT: Ser du stabiliseringen som ett tecken på att Sveriges strategi fungerar?

– Man ska vara väldigt försiktig med att diskutera vilka strategier som fungerar och inte fungerar. Men det här inger förhoppning om att vi ska kunna se fram emot en period när vi får det lugnare i sjukvården och i samhället, säger Anders Tegnell.

På ett sätt har strategin dock lyckats: Folkhälsomyndighetens rekommendationer har fått ett stort genomslag under pandemin.

– Det är väldigt positivt och visar att svenskarna gemensamt har gjort en stor insats med att isolera sig och stanna hemma när man är sjuk. Vi får hoppas att det håller i sig, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons