GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Zalando missar förväntningarna

Ekonomi • Publicerad 4 augusti 2022
Zalandos vinst före skatt är 58 procent sämre jämfört med samma period förra året. Arkivbild.
Zalandos vinst före skatt är 58 procent sämre jämfört med samma period förra året. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Klädbolaget Zalando redovisar en vinst före skatt på 803 miljoner kronor för det andra kvartalet. Det är 58 procent lägre än samma period förra året, och lägre än analytikernas snittförväntningar på 836 miljoner kronor.

Omsättningen låg på 27 miljarder kronor. Analytikerna hade räknat med 28 miljarder.

Enligt klädjätten har både recessionsoron och omvärldsläget påverkat bolaget negativt.

"Kriget i Ukraina har allvarligt påverkat konsumenternas förtroende, med skyhöga energi- och matpriser som följd. Dessutom har pandemirelaterade störningar i Kina förvärrat utbudet i leveranskedjorna", skriver de i rapporten.

Zalando vinstvarnade i slutet av juni och sänkte prognosen för det andra kvartalet. Aktien har gått ned 60 procent i år.

Bolaget har nu implementerat en handlingsplan för att anpassa sig till den nuvarande volatila miljön, och förväntar sig förbättrad lönsamhet under andra halvåret.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.