Annons

Ryssland försöker avgränsa viktig stad

Ryssland fortsätter att försöka avgränsa staden Sievjerodonetsk.
Ukrainas vice försvarsminister säger att landet bara fått 10 procent av de vapen som efterfrågats.
Ukraina • Publicerad 14 juni 2022
Ukrainska styrkor i Sievjerodonetsk. Arkivbild.
Ukrainska styrkor i Sievjerodonetsk. Arkivbild.Foto: Oleksandr Ratusjniak/AP/TT

De ryska styrkorna ökade under tisdagen sina ansträngningar att omringa Sievjerodonetsk, där de har kontroll över 70 eller 80 procent av staden, enligt den lokale guvernören Serhij Hajdaj.

Evakueringen av civila från staden fortsätter trots intensiva strider, men Hajdaj säger att en massevakuering från staden "helt enkelt inte är möjlig" på grund av striderna och beskjutningen i Sievjerodonetsk.

Annons

Trots att de tre broarna som tidigare förband Sievjerodonetsk med grannstaden Lysytjansk nu bedöms vara obrukbara finns det vägar ut ur staden, och evakueringarna fortsätter därför. Det uppger Oleksandr Strjuk, Sievjerodonetsk borgmästare, som i ukrainsk tv talar om strider dygnet runt och att situationen förändras varje timme.

– Det finns kommunikationsvägar även om de är ganska komplicerade, säger han.

500 tar skydd i kemfabrik

Oleksandr Strjuk, Sievjerodonetsk borgmästare, uppger att drygt 500 civila har tagit skydd i en av Europas största kemfabriker, Azot, som enligt myndigheterna har varit under intensiv beskjutning.

Rysslands försvarsdepartement uppmanar de ukrainska soldaterna i kemfabriken att lägga ned sina vapen.

"Vi uppmanar myndigheterna i Kiev att vara kloka och ge lämpliga instruktioner till militärerna om att stoppa deras meningslösa motstånd och dra sig tillbaka från området vid Azot-fabriken", skriver departementet i ett pressmeddelande, enligt CNN.

Det ryska försvarsdepartementet har även lovat att öppna en humanitär korridor från kemfabriken Azot i Sievjerodonetsk på onsdag. Ryssland har vid flertalet tillfällen tidigare under kriget lovat att öppna humanitära korridorer utan att det sedan hänt.

10 procent av efterfrågade vapen

Ukraina har fått 10 procent av de vapen som landet efterfrågat från väst, uppger Ukrainas vice försvarsminister Hanna Maljar i ett tv-sänt uttalande. Hon säger också att västvärlden behöver skynda på sina leveranser.

– Oavsett hur hårt Ukraina än försöker, hur professionell vår militär än är, kommer vi inte kunna vinna det här kriget utan hjälp av våra västerländska samarbetspartner.

Hon säger att det borde finnas "en tydlig tidsram" för leveranserna eftersom varje försening kostar Ukraina dyrt och riskerar att leda till att fler områden hamnar under rysk kontroll.

– Vi kan inte vänta särskilt länge, då situationen är mycket komplicerad, säger Maljar och syftar på situationen i Donbass.

Om de sista utposterna i regionen Luhansk faller bedöms de ryska styrkorna kunna gå raka vägen till staden Kramatorsk, som utgör ett viktigt ukrainskt fäste i Donetsk-regionen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons