Annons
Nyheter

Zelenskyj hoppas på fredstoppmöte i höst

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att han hoppas att ett fredstoppmöte kan hållas i höst och att helgens samtal i Saudiarabien ska vara en språngbräda mot det målet.
Ukraina • Publicerad 2 augusti 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill se ett fredsmöte redan i höst. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill se ett fredsmöte redan i höst. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Enligt nyhetsbyrån Reuters är det i ett tal till ukrainska diplomater, publicerat på presidentens hemsida, som han uttrycker sin vision.

– Vi jobbar på att få det att hända i höst. Hösten är väldigt snart, men det finns fortfarande tid att förbereda toppmötet och involvera de flesta av världens länder, säger presidenten.

Fler deltagare

Annons

Den 5–6 augusti hålls ett möte på tjänstemannanivå i Jeddah i Saudiarabien med 40 länder representerade. Syftet är att samla ett brett globalt stöd till Ukraina i kriget mot Ryssland. Ryssland är således inte inbjudet till mötet.

Ett liknande möte hölls i Köpenhamn i juni, och enligt CNN skriver president Zelenskyjs stabschef Andrii Yermak på Telegram att hans team nu håller på att förbereda "det andra mötet på nivån av nationella säkerhetsrådgivare och politiska rådgivare".

Den här gången hoppas man kunna utöka antalet deltagare till att omfatta länder från Asien, Afrika, Mellanöstern och Latinamerika.

En enhetlig vision

Enligt statsledningen i Kiev kommer mötet att ägnas åt grundprinciperna för fred baserade på president Volodymyr Zelenskyj fredsformel.

"Vårt mål i Saudiarabien är att utveckla en enhetlig vision och att utarbeta möjligheterna att hålla ett framtida globalt fredstoppmöte", skriver Yermak vidare.

Den tiopunktsplan för fred som Zelenskyj presenterade för G20-ländernas ledare på Bali i november förra året inkluderar ett fullständigt återställande av Ukrainas territoriella integritet, ett fullständigt tillbakadragande av ryska trupper, skydd av livsmedels- och energisäkerhet, frigivning av alla fångar och en specialtribunal för påstådda ryska krigsförbrytelser.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons