Annons

Ryska militära ansamlingen ökar i östra Ukraina

Ryssland fyller på med styrkor i östra Ukraina, redo för en större offensiv i den brutala invasionen.
USA:s president Joe Biden anklagar Vladimir Putin för att ligga bakom folkmord i Ukraina.
Ukraina • Publicerad 12 april 2022
Lokalbor utanför Kiev står på en utslagen rysk stridsvagn.
Lokalbor utanför Kiev står på en utslagen rysk stridsvagn.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Olycksbådande rapporter kommer från Donbassregionen i den östra delen av landet, där ryska styrkor ser ut att förbereda en massiv militär insats. Utländska bedömare befarar att Ukrainas framtid avgörs den närmaste tiden.

President Volodymyr Zelenskyj vänder sig till omvärlden med både en vädjan och en kritisk kommentar om att den ryska belägringen av staden Mariupol hade kunnat brytas om Ukraina varit bättre utrustade med tunga vapen.

Annons

– Jag är säker på att vi kommer att få nästan allt vi behöver. Men det är inte bara tid som går förlorad. Ukrainska liv går för alltid förlorade, säger han.

Biden: Folkmord

I ett tal i Iowa gick USA:s president Joe Biden längre än han enligt CNN tidigare gjort i sitt fördömande av Rysslands president Vladimir Putin.

– Ekonomin i hemmet, eller er möjlighet att fylla på tanken på bilen, inget av det ska hänga på huruvida en diktator förklarar krig och begår folkmord ett halv jordklot bort, sade Biden i talet.

Biden har många gånger tidigare fördömt Vladimir Putin i hårda ordalag efter attacken på Ukraina, och har bland annat kallat honom "krigsbrottsling" och "slaktare". Men den amerikanska regeringen har inte tidigare i direkta ordalag anklagat Ryssland för folkmord, och det är oklart huruvida Bidens uttalande fanns med i manus, eller om det var oförberett.

"Heroiskt" försvar av Mariupol

Tusentals civila befaras ha dött i hamnstaden Mariupol i ryska attacker. Försvaret av hamnstaden fortsätter enligt ukrainske generalen Valeryj Zaluzhnyj:

– Kontakten med försvarsstyrkorna som heroiskt håller staden är stabil och upprätthållen.

Uttalandet till mediebolaget kom sedan ukrainska styrkor varnat för att man snart inte längre kan hålla staden. Obekräftade uppgifter om att kemiska stridsmedel använts i staden kommer från ukrainska myndigheter.

Åklagare i Ukraina utvidgar utredningen om misstänkta krigsbrott till att röra orter nordost om Kiev, sedan ryska trupper lämnat områdena. En familj på sex personer har hittats skjutna i en källare, och en grupp på fyra personer tros ha skjutits när de försökte lämna området i en civil räddningsaktion. En av de döda var en ung pojke.

Flyktingströmmarna från utsatta områden fortsätter, och hittills beräknas över elva miljoner människor ha lyckats fly till grannländer eller blivit internflyktingar enligt två FN-organ. Samtidigt har omkring 870 000 personer som tidigare flytt landet kunnat återvända enligt Ukrainas gränspolis.

Rysslands angrepp på ukrainska mål nära Donetsk och Luhansk fortsätter också, samtidigt som strider pågår runt Cherson och Mykolajiv, enligt brittiska underrättelser.

Ryska utspel

Annons

På tisdagen gjordes flera ryska utspel. Utrikesminister Sergej Lavrov sade i en tv-intervju att insatsen i Ukraina bitvis har som syfte att bekämpa USA:s totala dominans i världen, enligt nättidningen The Moscow Times.

Och mitt under den senaste fasen i den massiva ryska offensiven valde president Putin att göra ett framträdande på en rysk rymdanläggning. Sådana har varit sällsynta sedan kriget inleddes.

Han sade att "den militära operationen ska fortgå till dess att den är avslutad och att de utsatta målen har nåtts", och han anklagade Ukraina för att inte ha gått med på ryska krav i samtal som förts i Istanbul.

Därmed, sade Putin, måste offensiven fortgå i det som han kallade för "ett ädelt ändamål".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons