Annons

Zelenskyj: Ukraina ska få "betydande antal" F-16

Ukraina • Publicerad 6 juni 2023
Ukraina uppger att landet kommer att få ett "betydande antal" F-16. På bilden syns två plan tillhörande Portugals flygvapen. Arkivbild.
Ukraina uppger att landet kommer att få ett "betydande antal" F-16. På bilden syns två plan tillhörande Portugals flygvapen. Arkivbild.Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Ukraina ska få "ett betydande antal" stridsflygplan av typen F-16 från landets "europeiska partner". Det säger president Volodymyr Zelenskyj på en presskonferens enligt den ukrainska tidningen The Kyiv Independent.

– Jag är väldigt glad över att få den här informationen, jag har haft en bra dag. Normalt måste vi förhandla om ett eller två plan åt gången, men nu har vi fått ett betydande erbjudande, säger han.

Annons

Zelenskyj påpekar att USA måste godkänna affären för att den ska bli klar, och han vill inte ge mer detaljer om det hela.

I mitten av maj tillkännagav Storbritannien och Nederländerna att de skulle arbeta för att bilda en "internationell stridsflygplans-koalition", med målet att skicka F-16 till Ukraina.

Fakta: F-16

Stridsflygplanet F-16, med smeknamnet "fighting falcon", tillverkas av amerikanska företaget Lockheed Martin. Det är ett flygplan som likt svenska Gripen kan användas i många olika roller.

När flygplanet designades var ambitionen att hålla det enkelt för att pressa priset, vikten och underhållskostnaderna.

Flygplanet kan nå ett mål 860 kilometer bort från startplatsen och därefter återvända till utgångspunkten.

Det flög för första gången 1976 och det första operativa exemplaret levererades till USA:s flygvapen 1979.

Flygplanet byggdes i en överenskommelse mellan USA, Belgien, Danmark, Nederländerna och Norge. Länderna byggde tillsammans de 348 första flygplanen. Det finns i dag 3 000 F-16-plan i 25 länder.

Källor: USA:s flygvapen, Lockheed Martin

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons