Annons

Ungdomar tvingas och luras att tvätta pengar

Ungdomar tvingas eller luras att hjälpa internationella ligor att tvätta pengar. Problemet har vuxit på senare år.
I en polisinsats samordnad av Europol under hösten har 228 misstänkta gripits, varav 17 i Sverige.
Ekonomi • Publicerad 4 december 2019
Europols högkvarter. Arkivbild.
Europols högkvarter. Arkivbild.Foto: Mike Corder/AP/TT

Spärra Swishkontot för stora överföringar, är polisens tips till oroliga föräldrar.

– Då kan ju inte ungdomarna bli utnyttjade eller tvingade att ställa upp, säger Karin Lundqvist, chef för gruppen mot penningtvätt på Polisen Region Syd.

Annons

Lundqvist har under hösten fungerat som samordnare för polisens satsning mot gränsöverskridande penningtvätt, där det förekommit unga målvakter vars konton använts. Insatsen ingår i ett europeiskt projekt, där Europol har satt upp ramarna.

Det behövs många målvakter

Extra resurser har satsats på totalt 47 ärenden, som utretts av bedrägerienheter i de tre storstadsområdena och Region Syds penningtvättgrupp.

– Vi har 118 misstänkta personer i de här ärendena, säger Lundqvist.

Problemet finns främst i storstadsområdena då det behövs många så kallade målvakter med konton som kan användas när pengarna tvättas.

– För det första behöver du ett konto som står redo för den stora inkommande transaktionen. Sedan måste du snabbt ha ett nätverk med flera kontomålvakter, som tar emot pengar som förs vidare eller plockas ut i kontanter, säger Lundqvist.

Överföringar via Swish

I de ärenden som man satsat på har svenska bankkonton använts både med och utan kontoinnehavares kännedom, enligt Lundqvist. Det har i vissa fall förekommit hot, men även löften om ersättning för att man låter det kriminella nätverket använda kontot.

– Pratar vi om unga kontomålvakter kan det också vara så att man kontaktat dem på ett köpcentrum, säger Lundqvist.

En modell som har använts är att påstå att det har uppstått problem med ett konto och att man bara behöver hjälp för att ta emot en överföring via Swish som man sedan kan plocka ut eller skicka vidare.

Förutom de 17 som har gripits under insatsen har ett antal även hämtats in för förhör. Det har också förekommit häktningar och anhållanden och i enstaka fall är man nära åtal, enligt Lundqvist.

– Vi har kommit åt ett antal av de organisatörer som vi ser finns i Sverige och bara i Malmö har vi kunnat identifiera 4–5 personer som har en stor roll i det här, säger hon.

Koppling till skjutningar

Annons

Lundqvist tillägger att det generellt krävs stora resurser för att genomföra den här typen av utredningar, till vilka hon även räknar bedrägerier på dejtingsajter och sociala nätverk på internet.

– Det är stort problem, de här internetrelaterade bedrägerierna.

Det har enligt Lundqvist vuxit i takt med att kontanterna försvunnit från Sverige.

– Vi ser också en klar koppling i Malmö mellan penningtvättsbedrägerier och skjutningar och grovt kriminella nätverk.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons