Annons

Abdeslam åtalas för bombningar i Bryssel

Belgien • Publicerad 12 augusti 2019
En minnesplats för offren i självmordsbombningarna i Bryssel 2016. Arkivbild.
En minnesplats för offren i självmordsbombningarna i Bryssel 2016. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Salah Abdeslam, den enda överlevande misstänkte gärningsmannen efter terrorattackerna i Paris 2015, har formellt åtalats i Belgien för självmordsbombningarna i landet 2016.

Abdeslam åtalas för att ha "medverkat i en terrorgrupps aktiviteter", uppger de federala åklagarna som dock inte specificerar exakt vilken roll den franske medborgaren tros ha haft i attackerna.

Annons

IS har tagit på sig ansvaret för de båda bombningarna, som utfördes på Bryssels flygplats samt på en tunnelbanestation i staden den 22 mars 2016. Sammanlagt dödades 32 personer och ytterligare 340 skadades. Enligt utredare låg samma fransk-belgiska terrorcell bakom terrorattackerna i Paris i november 2015, som kostade 130 personer livet.

Salah Abdeslam dömdes i april i fjol till 20 års fängelse för en separat eldstrid med belgisk och fransk polis en vecka före självmordsbombningarna i Bryssel. Rättegången angående terrorattackerna i Paris, där Abdeslam ska ha skjutsat tre självmordsbombare till idrottsarenan Stade de France, tros dröja till nästa år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons