Annons

Åklagaren begär mindre sinnesundersökning

Den 22-årige man som sitter häktad misstänkt för mordet på den 17-åriga flickan i Uddevalla ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning.
Skälet enligt den nye förundersökningsledaren Jim Westerberg är bland annat att den misstänkte "uppvisat tecken", enligt .
Brott • Publicerad 3 december 2019
Åklagare Jim Westerberg begär hos Uddevalla tingsrätt att den häktade 22-åringen ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning. Arkivbild.
Åklagare Jim Westerberg begär hos Uddevalla tingsrätt att den häktade 22-åringen ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Tecknen har 22-åringen uppvisat under förhören, uppger kammaråklagare Jim Westerberg.

– Det i kombination med att en kroppsdel nu har hittats gör att jag har skickat in en skriftlig begäran till tingsrätten, säger han till tidningen.

Annons

22-åringen sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Han anhölls två dagar efter det att flickan anmäldes försvunnen och häktades kort därefter. Han har i alla förhör nekat till brott.

– Min klient har uttryckligen bett mig att inte kommentera hans person eller personliga förhållanden, säger mannens advokat Beatrice Rämsell till Dagens Nyheter.

Paragraf sju

Åklagaren begär nu att den så kallad paragraf 7-undersökning ska genomföras. Det är en undersökning som kan svara på om det kan finnas skäl att misstänka att mannen lider en av en allvarlig psykisk störning.

– När det gäller grövre våldsbrott förordnar tingsrätten ofta om en så kallad liten sinnesundersökning. I det här fallet handlar det om ett grovt våldsbrott, och det handlar väl dels om att det nu har hittats en kroppsdel, vilket kan vara ett tecken i sig, och dels om tecken som den misstänkte har uppvisat under förhören, säger Jim Westerberg.

Om en rättspsykiatriker kommer fram till att det finns tecken på en allvarlig psykisk störning blir det aktuellt med en mer omfattande utredning.

Sökandet fortsätter

Samtidigt går sökandet efter den försvunna flickan vidare. Under tisdagen har röjdykare letat vid vattnet med hjälp av hundpatruller. Däremot är inte Kustbevakningen på plats.

– Vi kommer ha hundar som dels kommer göra vattensök och dels söka i hus, förklarade Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal till Bohuslaningen.

Flickan försvann för drygt två veckor sedan. I slutet av förra veckan gjorde polisen ett fynd av en kroppsdel. Det konstateras att den tillhörde flickan och att fyndet bekräftar att hon är död.

Den 22-årige mannen sitter häktad till fredag den 6 november. Med stor sannolikhet kommer åklagaren på fredag att begära att häktningen förlängs.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons