Annons

Dödstalet stiger efter vulkanutbrottet

Mer än ett dygn har gått sedan vulkanen på White Island i Nya Zeeland fick ett utbrott. Nu konstaterar landets myndigheter att chansen att hitta fler överlevande är mer eller mindre obefintlig.
Nya Zeeland • Publicerad 10 december 2019
En man lämnar blommor till minne av de omkomna efter vulkanutbrottet på White Island.
En man lämnar blommor till minne av de omkomna efter vulkanutbrottet på White Island.Foto: Mark Baker/AP/TT
Myndigheterna på Nya Zeeland räknar inte med att hitta överlevande efter vulkanutbrottet på White Island.
Myndigheterna på Nya Zeeland räknar inte med att hitta överlevande efter vulkanutbrottet på White Island.Foto: Michael Schade/AP/TT

Ytterligare en person har avlidit till följd av skador från vulkanutbrottet på White Island i Nya Zeeland, uppger landets hälsodepartement för The Guardian.

Totalt har sex personer hittills bekräftats döda medan över 30 skadats. Flera av dem får vård för över 70-procentiga brännskador, skador som är så pass allvarliga att myndigheterna befarar fler döda.

Annons

– Det är många som har problem med andning och skadade lungor, så de behöver luftvägsstöd, säger Pete Watson vid hälsodepartement till tidningen.

Åtta personer saknas fortfarande.

– Omfattningen av den här tragedin är fruktansvärd. Vi delar de drabbades sorg och smärta, säger den nyzeeländska premiärministern Jacinda Ardern på en presskonferens.

"Tragedi"

Bilder från webbkameror i anslutning till vulkanen visar hur en grupp av människor befann sig vid dess krater bara några minuter före utbrottet. En annan grupp hade lite tidigare lämnat samma plats och var på väg nedför berget. De flesta som befann sig på ön var utländska turister från bland annat Australien, Storbritannien, Kina och USA. Inga svenskar fanns enligt UD på platsen.

Flera av turisterna kunde räddas, bland annat med hjälp av fyra helikoptrar vars piloter hyllas för sin insats.

– De tog ett otroligt modigt beslut under väldigt farliga omständigheter. Deras egen säkerhet måste ha varit det sista de tänkte på, säger Jacinda Ardern.

"Täckta av aska"

En av piloterna, James Teyler, berättar för tv-kanalen TVNZ hur flera av de skadade var täckta av ett lager av aska.

– De var i ganska dåligt skick.

– Jag är glad att vi kunde hjälpa till, men jag är också ledsen över att flera har gått förlorade eller skadats.

Sjukvårdaren Russell Clark följde med en av helikoptrarna. Till samma tv-kanal liknar han scenerna på ön vid dem i tv-serien "Chernobyl".

Annons

– Vi kunde inte hitta några överlevande på ön. Jag kan bara tänka mig hur traumatiskt det måste ha varit för dem, säger han och syftar på de åtta som fortfarande saknas och befaras vara döda.

Efter de första insatserna har fortsatta räddningsaktioner bedömts vara förenade med alltför stor risk.

Bara en tidsfråga

Förra veckan höjdes risknivån för ett vulkanutbrott på White Island, något som har väckt frågor om resor till ön borde ha tillåtits. Enligt vulkanforskaren Raymond Cash vid Monash University i Melbourne var det bara en tidsfråga innan en katastrof skulle inträffa.

– Jag har besökt ön två gånger och har alltid känt att det har varit alltför farligt för att tillåta dagliga grupper av turister att besöka den, säger han i en kommentar.

Researrangören White Island Tours har tidigare bedyrat att den prioriterar säkerheten i planeringen av sina resor till ön.

– Vi förlitar oss på GNS (det statliga geovetenskapliga institutet), som skickar rapporter till oss om aktivitetsnivån i vulkanen, säger Paul Quinn, ordförande för researrangören, till TVNZ.

Risknivån låg i samband med utbrottet på nivå två, vilket innebär "måttlig till förhöjd vulkanisk oro". Två av arrangörens guider finns bland dem åtta som befaras ha dött i samband med utbrottet.

Senaste gången som människor omkom i samband med ett utbrott på White Island var 1914. Då omkom tolv personer som arbetade med att utvinna svavel i en gruva på ön.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons