Annons

Amnesty: Kina diskriminerar transpersoner

Kina • Publicerad 10 maj 2019
Transpersoner i Kina utför självoperationer och medicinerar med hormonpreparat från svarta marknaden eftersom de inte får hjälp från sjukvården, enligt en rapport från Amnesty. Arkivbild.
Transpersoner i Kina utför självoperationer och medicinerar med hormonpreparat från svarta marknaden eftersom de inte får hjälp från sjukvården, enligt en rapport från Amnesty. Arkivbild.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Transpersoner i Kina diskrimineras och det saknas kunskap om deras situation, skriver Amnesty i en ny rapport.

Detta leder till att många både självmedicinerar med preparat från svarta marknaden och utför farliga operationer på sig själva.

Annons

"Kina sviker transpersoner. Diskriminerande lagar resulterar i att många personer känner att de inte har något annat val än att riskera sina liv genom livsfarlig självkirurgi och osäkra hormonpreparat från den svarta marknaden", säger Doriane Lau, Kinautredare på Amnesty International i ett pressmeddelande.

Amnesty säger att det är problematiskt att transpersoner ses som psykiskt sjuka i Kina och att familjens godkännande krävs för korrigerande behandling via vården.

"Myndigheter och sjukvårdspersonal måste sluta klassa transpersoner som psykiskt sjuka. De extremt restriktiva kraven som ställs för att få könsbekräftande behandling och bristen på hälsorelaterad information behöver förändras så att människor kan få tillgång till den sjukvård de behöver", säger Doriane Lau.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons