Annons

Ännu ett fantastiskt år för Emilia Leo

2018 blev Emilia Leo utsedd till årets komet efter ett fantastiskt travår med 84 segrar och 5,4 miljoner kronor i prispengar. Ett resultat som skulle vara omöjligt att upprepa – trodde hon.
Efter söndagens dubbelseger i Örebro är hon uppe i 104 segrar samt över åtta miljoner kronor i prispengar.
Trav • Publicerad 1 december 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Emilia Leo, 27, vann med Temporino på V75-spelet. Hon rider även monté och vann ett lopp i sadeln med Champion Chip. Hon toppar svenska jockeyligan på 52 segrar, hela 24 pinnar före tvåan, Sofia Adolfsson.

Om man enbart räknar sulkylopp ligger Leo på 32:a plats med 52 segrar.

Annons

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna upprepa fjolårets siffror men det har gått enormt bra i år också. Jag får köra och rida allt bättre hästar, sedan har jag fått chansen att köra fler sulkylopp än jag hade trott, säger en mycket nöjd Emilia Leo.

"Lite speciell häst"

Temporino var tredjehandsfavorit på V75-spelet i den andra avdelningen. Läget var perfekt med spår två men det fanns ändå lite frågetecken.

– Ja, Temporino är lite speciell. Han svarar alltid när en häst kommer upp jämsides men nu ändrade vi lite i utrustningen för att han skulle ta i lite bättre och det var nog avgörande i slutet av loppet. Det kom två hästar långt ut i banan men när jag drog ner skygglapparna så svarade han bra. Det blev ingen stor segermarginal men det räckte, säger Leo.

Temporino är uppfödd, ägd och tränad av Solvallaamatören Marika Jansson i Alunda, utanför Stockholm. Innan söndagens V75-lopp hade fyraåringen sprungit in 124 100 kronor. Nu fördubblades nästan prissumman med ett förstapris på 100 000 kronor.

– En lite speciell häst men jag tror han kan bli riktigt bra nästa år.

Segrarna rasar in

De senaste dagarna har segrarna rasat in för Leo. Av de tio senaste loppen har hon tagit sex segrar, fyra i sadel och två i sulky. Dessutom var hon trea två gånger i Gävle i lördags. Det blir tusentals mil i bil mellan landets travbanor. Kommande fyra dagar ser ut så här: Eskilstuna-Gävle-Bergsåker-Axevalla.

– Jag får ju köra allt bättre hästar, vilket är största orsaken. När jag vinner så får andra kuskar lite mer respekt för mig och det underlättar lite. Sedan älskar jag att tävla och kanske sprider det sig till hästarna, säger Leo.

Australiskan Kerryn Manning är världens segerrikaste kvinnliga kusk med 371 vinster under ett år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons